Csatlakoztam egy nagyon kedves kezdeményezéshez, amit a Szotyi Művek bloggere, Romics Bea indított el Vidám december néven. A kolléganőivel minden napra kitalálnak egy feladatot, és mindenki megoszthatja ezzel kapcsolatos élményeit, fotóit. Hát nem mondom, hogy eddig mindent sikerült teljesítenem, mert bizony van, amivel még “adós” vagyok, de a csoport tagjai a bejegyzéseikkel inspirálnak, ötleteket adnak, így biztos, hogy december végére minden feladat mellett lesz egy pipa.

Ahogy meglett emellett a fahéjas csiga mellett is. Ugyan ez egy pénteki feladat volt (egyél fahéjas csigát), amit akkor nem sikerült teljesítenem, de hétvégén rádupláztam, mert nem csak ettem, hanem én magam sütöttem. 🙂 A receptet pedig megosztom veletek, mert akár Karácsonykor is szuper lehet reggelire.

Hozzávalók – 16 csigához

  • 1 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 400 g liszt
  • 100 g cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 100 g vaj
  • 10 evőkanál porcukor
  • 2 csapott teáskanál fahéj

Elkészítés
A tejet langyosítsd fel, adj hozzá egy csipet cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és tedd langyos helyre pár percre, hogy az élesztő felfusson. Közben egy tálban mérd ki a lisztet, a cukrot és add hozzá a tojások sárgáját. Ha felfutott az élesztő az is mehet bele, és a robotgép dagasztó karjával dolgozd ki a tésztát.
1 órát keleszd meleg helyen.

Ha a tészta duplájára kelt, tedd ki egy deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. Olvaszd fel a vajat és kend meg vele jó vastagon a tésztát, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal (akár össze is keverheted előre és úgy szórhatod meg a tésztát). Ezután a tésztát a hosszabbik felénél tekerd fel szorosan. A végeit csippentsd össze, vágd 16 részre, és a csigákat tedd egy sütőpapírral kibélelet magas falú tepsibe. A tetejüket kicsit nyomkodd meg, majd kend meg felvert tojással.
Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percet, közben két-három alkalommal locsold meg fahéjas tejjel.

TIPP: a tetejére készíts mázat néhány kanál porcukorból és pár csepp citromléből.

Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: CSOKIS-FAHÉJAS PALACSINTA, ÁFONYÁS GÖRÖG JOGHURTTAL

 

0
0
0
s2smodern

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.