Én már amikor elkezdődik az adventi időszak bőven a szokásos cukormentes időszakomat töltöm. Ebben a pár hétben lehetőség szerint nem eszem finomított cukrot. A Karácsony ugyanis nálunk tényleg nagybetűs ünnep, ünnepi menükkel és ünnepi süteményáradattal! Muszáj tehát rákészülnöm, hiszen ilyenkor „kénytelen“ vagyok minden egyes családtagom saját készítésű süteményét megkóstolni, kizárólag az udvariaság kedvéért persze!
Gyerekkoromban nagyanyám és anyám uralták a konyhát, és elképesztő finomságokkal kényeztettek minket: az isteni illatokon kívül csodás emlékeim fűződnek nagyanyám kártyakekszéhez (ez egy mandulával díszített, kártyára emlékeztető keksz, hmmm), a bejglikhez (és persze az ehhez kapcsolódó legfőbb kérdéshez, amit akkoriban sosem értettem: reped vagy nem reped?), no meg a vaníliás kiflihez (máshol hókiflinek nevezik), amik nélkül egyszerűen elképzelhetetlen volt az ünnep.
Az utóbbi időben pedig az vált szokássá, hogy a család szinte valamennyi tagja (jó, apukámat leszámítva) készít valamilyen aprósüteményt, aminek egy részét ajándékba adjuk, de egy másik, jelentős részét közösen fogyasztjuk el. Lévén, hogy van négy testvérem, így el tudjátok képzelni a sütemények mennyiségét az ünnepi asztalon, amikor összejön a család. A hagyományos linzerek, islerek, kártyakekszek és vaníliás kiflik mellé felsorakoznak újabb és újabb ötletes finomságok is! Na, ezért kell egy kis cukormentes diétához folyamodni az év vége felé!
Általában, ha időm engedi és mondjuk december 22-e előtt befejeződnek a mérkőzések, akkor én is kiveszem a részem a sütemények elkészítésében. Többnyire az anyukámtól tanult jól bevált arányokat követem: három egység szárazanyag (ami lehet liszt, dió, mandula például), két egység zsiradék, és egy egység cukor. A zsiradék nálam vaj, ami legyen hideg és legyen vaj, ne margarin ha lehetne kérnem! A legtöbb aprósütemény elengedhetetlen kelléke, szerintem legalábbis, a jó minőségű lekvár. Én el vagyok kényeztetve, mert anyukám minden nyáron befőzi az éppen érő gyümölcsöt, és az ő lekvárjainál tényleg nincs is jobb! Ha tehetitek, akkor tényleg szerezzetek be házi lekvárt ezekhez a receptekhez, higgyétek el, megéri!
Fogadjátok szeretettel az általam legjobban kedvelt karácsonyi aprósütemények receptjeit, amivel szeretnék mindannyiótoknak nagyon boldog karácsonyt kívánni!
Isler
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 20dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél (kezeletlen) narancs héja
- csipet só
- ribizli lekvár
- 20 dkg minimum 65% kakaótartalmú ét csokoládé
- 5 dkg vaj
A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a darált diót, a két tojássárgáját, a vaníliás cukrot, csipet sót és a narancs lereszelt héját. Jól összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legaláb 1 órán át.
Pihentetés után lisztezett deszkán a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk, hagyományosan kerek formával kiszaggatjuk és a kis korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés után hagyjuk kihűlni.
Ribizlilekvárral ragasszunk össze a korongot. A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, levesszük a hőről és hozzáadjuk a vajat, hogy szép fényes legyen és megkenjük vele az islerek tetejét. Díszítésként az islerek közepére darált diót szórunk.
Linzer karika
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél (kezeletlen) citrom héja
- csipet só
- baracklekvár
A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni a tésztát, amint összeállt, fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Pihentetés után lisztezett deszkán a tésztát fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és minden második korong közepébe lukat is vágunk (én egy kémcső segítségével szoktam). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kiszaggatott korongokat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük őket.
Baracklekvárra ragasztjuk össze a korongokat. Egy teli korongot egy lukas koronggal. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Vaníliás kifli (hókifli)
Hozzávalók:
- 280 g liszt
- 100g darált mandula
- 200 g porcukor
- 1 vanília rúd
- 200 g vaj
- 2 tojás sárgája
A vanília rudat félbevágjuk. Az egyik felének a magját kikaparjuk és félretesszük a tésztához. A vanília rúd másik felét és az egésznek a héját egy edénybe rakjuk, amit a porcukor felével jól összekeverünk. Ez utóbbi lesz a vaníliás cukor amiben majd a kifliket megforgatjuk.
A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukor másik felét, a finomra darált mandulát és a két tojás sárgáját, valamit a félretett vanília kikapart magját. Éppenhogy összedolgozzuk, fóliába becsomagoljuk és egy órára hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjuk 180 fokra.
A hűtőből kivett tésztából bő 1 cm átmérőjű és 4-5 cm hosszúságú hengereket formázunk, amiket meghajlítunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszük és kb. 10 perc alatt megsütjük. Nem forrón, de még melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Halászlé halbelsőséggel töltött raviolival