Amikor egy fitneszszakértőt kérdezünk az étkezési szokásairól, biztosak lehetünk benne, hogy alapos útmutatást kapunk arról, hogy mit érdemes bevinni a szervezetünbe.
Ki tudhatná jobban, hogy mire vágyik a szervezet, mint a szakember? Bíró Ica azonban – azon túl, hogy tudományos alapossággal boncolgatja a témát – egészen más nézőpontból közelíti meg a táplálkozás lényegét.
– Nem véletlenül mondják az asztalnál, hogy váljék egészségünkre. Mert, ha ezzel a pozitív attitűddel eszünk, biztosak lehetünk benne, hogy valóban az egészségünket szolgálja minden falat – kezdi Ica. – Komolyan kell venni ezt, ahogy a szorongást és a lekiismeret-furdalást is, hiszen aki azt mondogatja magának, hogy még a víztől is hízik, az tényleg könnyebben szed fel kilókat, mint más. Akármennyire azt érzed, hogy van rajtad felesleg, rettegve sose egyél! Az ember ugyanis a test, a lélek és a szellem egysége. Minden mindenre befolyással van.
Ica szerint a táplálkozás arról szól, hogy a testünket sejtszinten tápláljuk.
– A tartalomra és a minőségre is oda kell figyelni, illetve arra, hogy éppen mit kívánunk. Ez nem valami hókuszpókusz, hanem bizonyított tény: általában arra van szükségünk, amire a szervezetünk áhítozik – magyarázza a fitneszszakértő. – Természetesen fontos a mértékletesség, semmit sem szabad túlzásba vinni. Éhesen soha ne menjünk vásárolni, mert mindent megveszünk! Mert a lényeg: minden ott dől el, hogy mit hozol haza a boltból. Otthon ugyanis azt fogod megenni.
A volt modell egyébként mindenevő, imádja a lecsót, a magyaros ételeket és még sütit is eszik, ha úgy tartja kedve.
– Nyilván odafigyelek a hétköznapokon, rántás helyett habarok, sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, de szinte mindent szeretek – magyarázza Ica. – Tudok főzni, a táplálkozásomat pedig a ciklikusság jellemzi az évszakok változását követve. Nem véletlen, hogy az őseink télen káposztát vagy krumplit ettek: ebben az időszakban ezekben vannak azok a nyomelemek, enzimek, vitaminok, amelyekre az európai szervezetnek szüksége van. Tavasszal aztán jöhetnek a primőr zöldségek, a zöldborsó vagy a gyümölcsök, például az eper. Hiszem, hogy az ember étkezésének harmonizálnia kell az élettere földrajzi elhelyezkedésével. Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek hangzik: az északi sarkon nyers fókahúst esznek, mert az tele van értékes zsírokkal, az egyenlítő környékén pedig gyümölcsöket, halat, mert az ő szervezetüknek, abban a környezetben arra van szüksége.
Bíró Ica egyébként esküszik a hazai termelők által kínált termékekre, szerinte a minőség és az egészségünk megtartása miatt is kizárólag hazait kellene vásárolni.
– A magyar termékek kifogástalanok, mindenkinek azt ajánlom – magyarázza. – A hazai földben termett élelmiszerek nemcsak finomak, hanem magukban hordozzák azokat a nyomelemeket, amelyek segítenek a szervezetünknek az egészségünk megőrzésében. Gondoljunk csak bele: a növények nagy túlélők. Az ember folyamatosan mérgezi őket, de nem pusztulnak ki, mert ellenanyagot termelnek újra és újra. Ez az ellenanyag a gyümölcsökben is benne van, ezért biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg káros anyaggal szemben ellenállóvá válunk.
Bíró Ica akkor vált tudatossá, amikor elindította az életmódprogramjait. Mindent magán próbált ki, így jött rá a tökéletes táplálkozás titkára:
– A megújulás titkai – A test- és lélekszépítés bibliája című könyvemet két évig írtam, és egy év volt vele az utómunka – újságolja. – De minden perce megérte, mert minden benne van, amit egy Közép-Európában élő embernek tudnia kell. Hogy magamról is eláruljak valamit – teszi hozzá –, a kedvenceim a fűszeres ízek, a főzelékek, burgonyát és rizst is eszem. Sőt, habos sütit is, ha úgy kívánom. De mielőtt beleharapok, azt mondom magamnak: áldott legyen az étel, váljék egésségemre. Én ettől is karcsúsodom. Sokan mondják, hogy élő bizonyítéka vagyok, hogy a módszerem működik. Jöjjenek, csatlakozzanak hozzám az egészség útján, a most induló új programomban, melynek Mindörökkön nő – hozd ki magadból minden korban a legjobb formát a lényege.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Voith Áginak mindig rántotthúst kell csinálnia