© 2018 Foodyny.

Vasárnap az IKEA-ban ebédeltünk a családdal, és az ottani kedvencemet kértem, mint mindig. Nem, ez nem a húsgolyó, hanem a lazac. 😀 De persze süti nélkül nem ebéd az ebéd, így joggal szemeztem ezzel a barna finomsággal. Ugyanis eddig csak olyan tejcsokis tortával találkoztam itt, amit mandula borított, de nem hiába keltette fel az érdeklődésemet, mert a csokirétegben immáron daim darabkák lapultak. 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg durvára vágott mandula

Krémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek keményítő
  • 10 dkg vaj

Mázhoz:

  • 5 dkg tejcsoki
  • 5 dkg étcsoki
  • 5 dkg Daim (vagy helyette karamell)
  • 3-4 ek tej

Elkészítés:

A krémhez felverem a tojássárgákat cukorral, majd ha felhabosodott hozzáadom a keményítőt. Közben a tejet felmelegítem és apránként hozzáadom a tojásos masszához. Az egész keveréket visszateszem a tűzhelyre és állandó kevergétes közben alacsony fokozaton besűrítem, majd hozzákeverem a vajat. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe.

A tésztához a tojásfehérjéket habosra keverem a cukorral, majd ha már jó kemény hozzáadom az őrölt mandulát és daraboltat is. Kisebb kör alakú tortaformába vékony lapot simítok, és 10 perc alatt 180 fokon készre sütöm az első lapot, majd ugyanígy a következő lapot is kisütöm.

A csokimázhoz megolvasztom egy kis tejjel a kétféle csokit, majd ha már szép sima a krém, belekeverem a feldarabolt Daim-et.

Összeállítom a kihűlt részeket a tortaformában. Tészta, krém, tészta, krém és a tetejére a csokimáz kerül. 5 órára beteszem a fagyasztóba, de jobb, ha egy napot is pihenni hagyjuk. Az enyém ugyan kicsit mgasabb lett a megszokott IKEA-s sütiknél, mert csak egészen kicsi sütiformák voltak nálam, de a 15 cm átmérőjű tortaformával tökéletesen vékony desszertet lehet kapni.

Forrás: http://suticakes.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.