A számomra korábban nem szeretett spenótból megdöbbentően finom ételeket lehet készíteni. 
Ilyen ez a most készített tekercs is, amiben krémes, sajtos, répával gazdagított töltelék van. Nem csak nagyon finom, hanem gyönyörűen mutat a tányéron is, így hidegtálakban, húsvétkor, családi ünnepekkor jó választás lehet, ráadásul praktikusan előző nap elkészíthető.

Izgatottan vártam az ízét, kíváncsi voltam, mennyire könnyen elkészíthető és kezelhető. Bevallom, plusz egy pontot kapott tőlem, mert csodafinom, könnyű, különösebb előképzettség nélkül is bárki boldogulhat vele.

Mutatom is, hogyan:

Hozzávalók a tekercshez:

  • 4 nagyobb marék friss spenót
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 nagy vagy 2 kicsi fokhagyma gerezd

A töltelékhez:

  • 10 dkg reszelt sajt + 5 dkg sajt apró kockára vágva (nálam Trappista)
  • 5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 4 evőkanál tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 db répa párolva, pici kockákra vágva

A tálaláshoz:

  • citromkarika
  • friss spenót levelek

 

Elkészítés:

A friss spenót leveleket leforrázzuk, pár percig állni hagyjuk, majd alaposan leszűrjük és lecsöpögtetjük.
Ezután turmix gépbe tesszük és pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a préselt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
A tojások fehérjét felverjük, óvatosan a spenótos masszához keverjük, majd a liszttel együtt piskóta szerű tésztává állítjuk össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk kb 1 cm vastagon és 185 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Nagyjából 20 perc alatt megsütjük.

Amikor készre sült, a sütőpapírral együtt még melegen feltekerjük és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A nagyon puha vajat vagy margarint habosra keverjük sóval, borssal, majd a reszelt és a kis kockára vágott sajttal. Óvatosan belekeverjük a megpárolt és apróra vágott répát.

spenottekercs4

A kihűlt tekercset óvatosan kitekerjük, a töltelékkel egyenletesen megkenjük.
Ismét föltekerjük , majd hűtőbe tesszük fogyasztásig, de legalább egy éjszakára.

Tálaláskor szépen szeletelhető, citrommal, friss spenót levelekkel megbolondíthatjuk!

Könnyű, finom, csodaszép…mi kell még?

Készítsétek el Ti is! A fázisfotókból látható, hogy milyen egyszerű:

A feltekerés sem nehéz melegen, a sütőpapír segítségével:

Forrás: http://izcsiklandozo.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.