A kofta nem más, mint a kelet fasírtja. Persze, csak ha jól le akarom egyszerűsíteni. Tény, hogy minden területnek megvan a maga verziója,épp úgy, mint nálunk a fasírtnak. Az alap adott, az ízesítés változó.
Ráadásul most nem is húsból, hanem burgonyából készül, a vegák, illetve ínyencek nagy örömére. Igaz, így egy képletes pofont adva az egész kofta szakosztálynak.
Mindez egy csodás curry mártással, ami tökéletes partnere a koftának, kerek egésszé téve az aromák mennyei harmóniáját.
HOZZÁVALÓK
Kofta hozzávalói:
- 2 db nagy krumpli
- 1/2 tk Garam Masala
- 1/2 tk chilipor
- csipetnyi sütőpor
- mazsola
- 1-2 ek keményítő
- olaj a sütéshez
Curry hozzávalói:
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 marék mandula vagy kesudió beáztatva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisdarab gyömbér
- víz
- 2 tk őrölt koriander
- 1/2 tk kurkuma
- 1 tk fűszerpaprika
- 1/2 tk chilipor
- 1/2 tk Garam Masala
- 1 ek méz
VAGY HA EGYSZERŰSÍTENI AKARJUK
- 2-3 ek curry por
- 1 tk méz
- só
Elkészítése
A kofta:
Főzzük meg a felkockázott burgonyát, majd hűtsük ki. Ez fontos lépése a kofta elkészítésének! A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a fűszereket, valamint a sütőport. Egy villával nyomkodjuk pépessé az egészet. Olajozzuk be a kezünket és így formázzunk pogácsa méretű, lapos korongokat, aminek a közepébe tegyük a felaprított mazsolákat. Majd gyúrjunk gombócot belőle és a végén lapítsuk ki, korong formára. Ha van időnk, akkor tegyük 10-20 percre a hűtőbe.
Hevítsük fel az olajat a sütéshez, majd közepes hőmérsékleten, egyszerre csak 2-3 koftát süssünk ki egy serpenyőben (így nem hűti le az olaj hőmérsékletét, és ropogósra tud sülni). Mindkét oldalán süssük aranybarnára, majd óvatosan vegyük ki papírtörlőre az elkészült koftáka. Ebből a mennyiségből 10-12 nagyobb, vagy 15-18 kisebb darabot kapunk.
A curry szósz:
Tegyük a darabolt hagymát, fokhagymát, gyömbért és a beáztatott mandulát/kesudiót egy turmixba, adjunk hozzá kevés vizet és pürésítsük selymes krémmé. Egy evőkanálnyi olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a fűszereket (korianderport, a kurkumát, a fűszerpaprikát, sót, chiliport) és pár percig pirítsuk össze őket, takarék lángon. Most adjuk hozzá a hagymás pürét és keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Jöhet a méz, a lereszelt paradicsom (igen, lereszelt! ugyanis ha a sajtreszelőn lereszeljük a paradicsomot, akkor azonnal megkapjuk a szószt, héj nélkül, nem kell a macerás hámozással bajlódni), majd 3-4 dl víz és végül a garam masala. Fedjük le a serpenyőt és közepes lángon főzzük össze az egészet addig, amíg a felesleges lé el nem párolog és a szósz be nem sűrűsödik. Ezzel el is készült a currynk.
Tálaláskor a tányérba tegyük a curryt, rá a koftát. Kínálhatjuk rizzsel vagy naan kenyérrel, tortillaval.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
Forrás: http://henisutneked.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Vegán fasírt