© 2018 Foodyny.

Idén választják meg tizenkettedik alkalommal Magyarország Tortáját. Még ma is pontosan emlékszem a kezdetekre. Huszonhat éves voltam. Édesapám, aki akkoriban a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke volt – és haláláig az országtorta projekt szakmai vezetője – egy nap azzal hívott fel: Képzeld kisfiam, lesz Magyarországnak születésnapi tortája! Csípőből kérdeztem vissza, mert az autója kihangosítóján keresztül nem értettem pontosan: Hogyhogy?

aug201

Történt ugyanis, hogy Magyarország akkori kormánya felkérte az ipartestületet, alkossa meg Magyarország születésnapi tortáját. Az ipartestület közleményben értesítette a tagjait, hogy egy versenyen választják meg a születésnapi tortát. Így 2006-ban a Madártej torta lett Magyarország Tortája. A parlamenti sajtótájékozatón, amelyet valamikor augusztus elején tartottak, jelentették be a nyertest. A Parlament Vadásztermében csak úgy nyüzsögtek az újságírók a több mint százszeletes torta körül. Ezt követően augusztus 20-án, a Kossuth téren és országszerte több mint száz cukrászdában kóstolhatta, vásárolhatta meg a nagyérdemű a Madártej tortát.

Évről évre nagyobb érdeklődés övezte ezt a kezdeményezést. A 2006-os kitelepülésre készült 400 szelet torta minden évben több lett, és a cukrász kollégák összefogásával tudtuk évente sikeresen lebonyolítani az augusztus 20-i rendezvényt. Előfordult, hogy szakadó esőben, volt, hogy tűző napon, de a tortáért sorban állók kitartása ránk is hatással volt. Édesapám minden évben egyre nagyobb elánnal vetette bele magát ebbe a feladatba, és számára magától értetődő volt, hogy a fiai is kiveszik a részüket belőle.

Holnap, azaz február 9-én, pénteken a Sirha nemzetközi kiállításon kezdődik az idei mustra. Közel harminc torta közül kerül ki az első fordulóban az az öt, amely tovább versenyez a Magyarország Tortája 2018-as címért. Megtisztelő számomra, hogy ebben a munkában én is részt veszek.

Igen, tudom – és szomorú tény –, hogy nagyon sok esetben nem minden az, aminek látszik. Sosem fogom megérteni azt, hogy ha valaki időt, energiát nem kímélve kitalál egy finom süteményt, akkor más hogy veszi a bátorságot arra, hogy megmásítsa a receptet. Sajnos, évek óta küzd az ipartestület ezzel az országos problémával. Ilyenek mindig lesznek, és persze lehet emiatt szomorkodni, fanyalogni, de ilyenkor inkább azokról a kollégákról, cukrászokról beszéljünk, akik tisztességgel, alázattal elkészítik az eredeti süteményeiket.

Már kíváncsian várom, hogy idén milyen ízek, ízkombinációk lesznek a nyertes tortában. Várom, ahogy édesapám is várta minden évben.

A győztes torta megismerésig még egy "kis" idő el fog telni, de addig is egyetek sütit rendesen!

PATAKI ÁDÁM

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.