A kispesti piacon őstermelőtől nem, kofától azonban lépten-nyomon beszerezhetjük a friss burgonyát. Na, de melyiket válasszuk?
Mint a legtöbb fővárosi piacra, ide is a Nagybaniról hozzák a kereskedők az árut, hogy aztán kisebb nagyobb kiszerelésben árusítani kezdjék. Az egyik standnál válogattam a krumplit és az édesburgonyát, közben pedig alaposan kifaggattam a kofát arról, milyen szempontokat vegyek figyelembe, amikor kosaramba helyezem a szemeket. Egy csokornyi jó tanáccsal szolgált.
1. Ügyeljünk arra, hogy magyar krumplit vásároljunk! A nagy bevásárlóközpontokban különösen figyelmesnek kell lennünk, mert nem is gondolnánk, hogy véletlenül holland import árut pakolunk a kocsiba. Otthon aztán foghatjuk a fejünket, mert pucolás közben észrevesszük, hogy tele van fekete pöttyökkel a belseje. Többet fogunk kivágni a burgonyából, mint amennyi megmarad belőle.
2. Válasszunk agria vagy alouette, esetleg rózsaburgonya fajtákat, mert azok rendkívül jól tárolhatók, nem rohadnak meg és az ízük is tökéletes.
3. Édesburgonya esetén válasszuk a narancssárga fajtát, a lilás változat ugyanis nagyon hamar romlik, vásárlást követően néhány napon belül fel kell használni.
4. Onnan ismerhetjük fel a piacon a friss burgonyát, hogy a héja szabályosan lepereg a gumóról.
5. Kisebb mennyiségnél is ügyeljünk arra, hogy megfelelő körülmények között tároljuk! A 3-5 fok körüli hőmérséklet az ideális, ennél hidegebb helyen elfagy, melegebb kamrában viszont napok alatt csírázásnak indulhat.
6. Ha nagyobb mennyiségben vásároltunk burgonyát, először nézzük át a darabokat. Azokat a gumókat, amelyeken kapavágás nyomot látunk, tegyük félre, és azokat használjuk fel elsőként. Ugyanezt tegyük, ha puha foltokat találunk rajta. Hosszabb ideig csakis a teljesen egészséges gumókat tároljuk, és azokat is forgassuk át rendszeresen.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Tuti praktikák első kézből – Így vásároljunk friss almát