© 2018 Foodyny.

Risztov Évivel már régóta ismerjük egymást, ezért úgy döntöttem elkészítem az egyik kedvenc desszertjét, ami nem mellesleg, most farsangra éppen aktuálissá is válik. Mondtam neki, hogy én nem szeretem a nagy méretű fánkokat, mert nehéz fogyasztani őket. Ugye mindenkinek ismerős az a helyzet, mikor egy nagyobb fánkra ráharapunk és mindenfelé jön ki a krém és a hab? Éppen ezért – sokkal inkább – a kisebb méretű fánkokra esküszöm. Évi csak annyit mondott: nagymamája is így készíti és ő is, ha kérheti a kisebb méretű fánkokat választaná. Számomra ez egy kihívás, hogy képes vagyok-e, Évi nagymamájával felvenni a versenyt.

Boldog voltam, mikor láttam Évi arcán, hogy ez bizony gyerekkorára emlékeztette.

A kisült és megtöltött fánkokból egy mini tornyot készítettem vagy másnéven croquembouche – t (ejtsd: krokambus), ami a francia esküvők kihagyhatatlan kelléke. A kreációt a maradék karamellszirupból húzott hajszálvékony szálakkal díszítettem.

Nektek melyik fánk a kedvencetek farsangkor?

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 125 ml tej (min 2,8 %)
  • 200 ml víz
  • 150 g finomliszt
  • 1 tk cukor
  • ½ tk só
  • 100 g sózatlan vaj
  • 4-5 tojás


Krémhez:

  • 5 tojássárgája
  • 1 rúd vanília
  • 250 g tej
  • 250 g tejszín
  • 100 g cukor
  • kukoricakeményítő vagy liszt


Karamellhez:

  • Cukor
  • Víz

Égetett tésztát készítünk. A vizet, a tejet, a cukrot, a csipet sót és a vajat összemelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, akkor hozzáadjuk a lisztet. Tésztává fog összeállni és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha szépen összeállt, akkor egy keverőtálba tesszük és a tojásokat egyesével hozzáadjuk, jól elkeverjük és habzsákba töltjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses funkcióra állítjuk. A habzsákból egy sütőpapírral bélelt tepsire diónyi méretű adagokat nyomunk egymástól 3-5 cm-es távolságra. 200 fokon kb. 10 percig sütjük majd visszavesszük a hőt 160 fokra és további 15 percig szárítjuk.

Közben elkészítjük a krémet. A tejet a tejszínnel a vanília kikapart magjával és héjával, valamint a cukor felével egy lábosban összefőzzük. A tojások sárgáját a cukor másik felével és a keményítővel habosra keverjük egy keverő tálban. A habosra vert tojáshoz adagoljuk a meleg keveréket, úgy, hogy folyamatosan keverjük, figyelve, hogy ne csapódjon ki a tojás.

Az egészet visszaöntjük a lábosba és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük még be nem sűrűsödik. Ez körülbelül 80 foknál valósul meg. Hagyjuk kihűlni és habzsákba kanalazzuk.

Cukorral és a vízzel karamellt készítünk. Nem kevergetjük, hagyjuk szépen egyenletesen a cukrot felolvadni.

A kihűlt fánkokat megtöltjük a krémmel. A karamellbe mártjuk az aljukat és egymásra helyezzük kúp alakban. A karamell fog segíteni nekünk a ragasztásban.

Két fakanalat a konyhapult szélére teszünk a nyelükkel kifelé. A földre sütőpapírt helyezünk és a két fakanál nyelére karamellt csurgatunk egy villa segítségével. Szép szálak fognak keletkezni, amivel a képviselőfánk tornyunkat díszítjük. 

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.