Olasz desszerteknél nálam a tiramisu mellet a profiterol a csúcsok csúcsa. Kívül és belül is csupa krém, és ami a legjobb, hogy rengeteg ízzel lehet variálni a krémeket, akár pisztáciás, málnás vagy nutellás változatot is érdemes kipróbálni, kísérletezni, megéri. 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl víz
- 20 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl tejszín
- 5-7 ek cukor
- 1 zacskó pudingpor
- 4 dl tej
- 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
Szószhoz:
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl tejszín
- 5 ek kakaópor
- 4 ek cukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
A tésztához a vajat és a vizet egy csipet sóval felforralom, hozzáadom a lisztet és addig kevergetem a tűzhelyen (5-6 perc), amíg el nem válik teljesen az edény falától. Ha ez megvalósult, leveszem a tűzről és egyesével belekeverem a tojásokat. Kész is a tészta, mehet bele a habzsákba, ennek híján kanállal kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
A töltelékhez főzök egy sima vaníliás pudingot a tejjel cukorral plusz vaníliás cukrot is adok hozzá. Megvárom míg kihül, beteszem a hűtőbe. Ha kihült, hozzákeverem a mascarponét, A 3 dl tejszínt habbá verem kis cukorral, a felét félreteszem és a másik felét hozzáadom a a pudingos mascarponés krémhez.
A csokis szószhoz főzök egy sűrű csokikrémet kakaóporból, tejből és cukorból, majd kihűtöm, keveset félreteszek. Ha már szobahőmérsékletű, hozzáadom a mascarponét és robotgéppel szép simára keverem, majd a tejszínhab másik felét pedig kézzel óvatosan, hogy össze ne törjön.
A fánkok aljára egy-egy lyukat vájok egy éles késsel és mindet megtöltöm egy habzsákból a krémmel. A kis golyócskákat egy átlátszó téglalap alakú jénai tálba helyezem.
Nyakonöntöm a csokikrémmel és rácsurgatom helyenként a sűrű csokimázt. Még lehet reszelni rá egy kis étcsokit ha nem elég csokis. 🙂
Forrás: http://suticakes.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Sós vagy édes? Mindkettő…