A zabpehely sok sportoló étrendjében központi szerepet tölt be, hiszen rengeteg fehérjét, rostot és értékes kalóriát tartalmaz. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Étrendemben is fellelhető, heti 2-3 alkalommal a zab valamilyen formában. Általában főzve fogyasztom, és kedvem szerint ízesítem a szezonnak, illetve a „spájzom” aktuális állapotának megfelelően. Főzéséhez használhatunk vizet, tejet, növényi tejet, s amit éppen otthon találunk.
Jó, ha tudjuk, hogy a főtt zabpehely glikémiás (GI) indexe alacsonyabb, mint a nyers zabpehelyé éppen ezért előnyösebb, ha főzve fogyasztjuk. Hőkezelés során a vízoldékony rostok felszabadulnak, így a glükóz lassabban jut be a véráramba. Ezzel elkerülhető a hirtelen vércukor szint ingadozás.
Természetesen nyersen is egy szuper reggeli. Ekkor, azonban az szokott problémát jelenteni, hogy nem puhul meg kellően. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha még előző este joghurtba, vagy tejbe áztatjuk. Ilyenkor reggelre annyira megpuhul, hogy már csak egy kanál méz, vagy lekvár kell az ízesítéséhez és máris fogyaszthatjuk.
Ajándékba kaptam egy tábla narancsos étcsokit (70% kakaótartalommal) és ezt használtam fel a következő receptemhez. Biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó zabkása variációm, hiszen az ízesítésre csak fantáziánk szabhat határt.
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 bögre zabpehely
- 2,5 bögre folyadék (víz, tej, növényi tej)
- csipet só
- 2 ek. méz
- 3 nagy kocka (narancsos) étcsoki
- 3 ek. mazsola
- 3 ek. megtisztított, szeletelt mandula
- 2 ek. pirított mandula (elhagyható)
- 1 kocka vaj
Elkészítése:
A hozzávalókat – a vaj kivételével – lábosba tesszük és közepes lángon, állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük. A folyadék nagy részét a zab felveszi. Amikor már kellően sűrűnek találjuk, levesszük a tűzről és egy kocka vajjal dúsítjuk a reggelinket.
Mandulával díszítjük – kedvünk szerint.
Megjegyzés: kevergetéshez lehetőleg spatulát használjunk, vagy a fakanalunk nyelét, hiszen az biztosan nem találkozott például hagymával. 🙂
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Három tipp, hogy másképp ízlelj dolgokat