A modern konyhaművészethez kötik sokan az ehető virágok divatját, holott ez a szokás évszázadokkal ezelőtt már divat volt. Főleg az ázsiai, a közel-keleti és az európai konyhákban találkozhattak vele az elődeink.
Körömvirág
Az emberek az ókorban terápiás céllal ették a virágot, de aztán kiderült, hogy ezeknek a csodálatos növényeknek egy része kiváló ízű.
Tökéletes példa erre a körömvirág, amely az ókor óta ismert görcsoldó tulajdonságai miatt. Az íze viszont csak korlátolt ideig élvezhető, a növény első virágzásakor kinyíló szirmai finomak. Később már karakteresebb lesz az íze, amely nagyon hasonlít egy sokkal drágább fűszerhez, a sáfrányhoz. Az évszázadok során különböző ételekben, például levesekben használták színezéknek és aromának.
Százszorszép
A Foodyny összegyűjtötte azokat a virágokat, melyeket tényleg érdemes megkóstolni.
Ánizs, almafavirág, articsóka, a fokhagyma és vöröshagyma virága, méhbalzsamvirág, begónia, körömvirág, kamilla, százszorszép, szegfű, ciróka, geránium, ibolya, levendula, menta, majoranna, oregánó, kakukkfű virága.
Begónia
A virágok fogyasztásával kapcsolatban nincsenek szabályok, az egyetlen követelmény, hogy kerüljük el a mérgező fajtákat.
Bár a virágok íze többé-kevésbé intenzív, manapság jellemzően díszítésnek használják a séfek, de persze az itt felsoroltakat bátran meg lehet enni.
Ha valaki úgy dönt, hogy tavasszal, vagy nyáron ehető virágot szed, előtte mindenképpen tájékozódjon az interneten, hogy a megfelelő virágokat szakítsa le, majd igyekezzen mihamarabb felhasználni azokat, mert csak frissen jók.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Ne a nőnapi csokorral kezdjük az evést