gyumolcskenyer1

Na, jó! Március elején még ugyan hó van kinn, de már mindenképp úton kell, hogy legyen a tavasz! Kinn minden havas, kemény hideg is van, gondoltam adok egy utolsó esélyt a télnek, befűtök a sütőbe, és egy igazi téli hangulatú finomságot készítek, ami nem más, mint a karácsonykor sok-sok háztartásban asztalra kerülő édesség, a gyümölcskenyér. 
Én is készítettem az idei ünnepre, bár muffin formában sült, hófehér változatát, amit ide kattintva olvashattok.

Most egy hagyományosan őzgerinc formában sült, gazdag változatot mutatok, amibe rengeteg finom aszalvány és olajos magféle került, tésztája az előbb említettnél omlósabb, de bátran állíthatom, hogy csodafinom, ízletes, sokáig elálló finomság.

A recept a következő:


Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin
  • 12 dkg cukor + a szóráshoz porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • belevalónak mindenféle magvak és aszalt gyümölcsök
  • kevés rum

Én most aszalványok közül aranymazsolát, áfonyát, pomelót, papaját, hibiszkuszvirágot, olajos magvak közül pedig mandulát, kesudiót, török mogyorót használtam.

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket, ha szükséges, feldaraboljuk, majd kevés rumba beáztatjuk. Az olajos magvakat nagyobb darabokra vagdossuk.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és az egész tojásokkal. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkeverjük a sütőport.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra.

Az aszalt gyümölcsöket lecsöpögtetjük a rumtól, majd kevés lisztbe forgatjuk, hogy ne üljenek le a tészta aljára. Én a visszamaradt rumot is beletettem a tésztába, hát, őszintén szólva nem rontott rajta!

Ezután a tésztához óvatosan hozzákeverjük a magvakat és a gyümölcsöket, majd őzgerinc formába simítjuk.

Közepes bordamagasságon kb 45 perc alatt készre sütjük.

Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarhatjuk. Tűpróbát érdemes végezni, hogy teljesen átsült-e a közepe.

A formából kivéve hagyjuk rácson teljesen kihűlni. Ezután vaníliás porcukorral alaposan megszórjuk. 
Hosszan eltartható édesség, ezért jó előre elkészíthető vendégváró vagy ünnepi desszert lehet.

Nálunk bizony úgy tűnik, a holnapi napot sem éri meg, olyan finom! Próbáljátok ki!

Forrás: http://izcsiklandozo.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.