Sütigolyó pálcikán? Naná! Ha nem szereted a cukros nyalókát, a sütis verziót neked találták ki!
Onnan jött az ötlet, hogy sütinyalókát csináljak, hogy maradt karácsonyról egy adag mézeskalács. Ugyan megehettük volna, hiszen még mindig finom és puha volt, mégis inkább új életre akartam kelteni. Ezért ledaráltam a karácsonyi sütiket és egy, a kókuszgolyóhoz hasonló masszát készítettem belőle. Innen már csak egy lépés volt, hogy sütinyalóka legyen belőle.
Azt hiszem, ez a desszert lesz az új kedvenc. 🙂 Imádtam csinálni, és nem utolsó sorban finom is lett. A nyalóka pálcát a Vámház körúti Ázsia boltban vettem hozzá: van papírból készült, egyszer használtos, és műanyag, elmosható verzió is, illetve különöbző méretek.
Most egy olyan receptet mutatok nektek, amit akkor is el tudtok készíteni, ha nincs otthon maradék mézeskalács. 🙂
Hozzávalók – 14-16 darabhoz
- 250 g darált keksz (ez lehet háztartási keksz, vajas keksz, graham keksz, bármi, amit szeretsz)
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor (ha natúr kekszet használsz)
- fűszerek: fahéj, szerecsendió, gyömbér, narancshéj, citromhéj – ízlés szerint keverj magadnak belőle
- meggybefőtt leve – annyi, hogy egy kemény, de gyúrható masszát kapj
- 200 g étcsoki
- színes cukordara
Elkészítés
A kekszet keverd össze a cukorral és a fűszerekkel, majd morzsold el benne a vajat. Ha van késes robotgéped, ezt a műveletet egyszerre, pillanatok alatt elvégezheted azzal is. Ezután a morzsás keveréket tedd egy tálba és óvatosan önst hozzá kevés meggylevet addig, míg a massza össze nem áll. Az nem jó, ha túl puha, mert le fog esni a pálcáról.
Egy mérőkanál segítségével – én a 20 cm hosszú pálcákhoz egy 25 ml-es kanalat választottam – adagold ki a masszát, és gyúrj belőlük golyókat. Szúrd bele a pálcát, tedd egy tálcára, majd a hűtőbe 1-2 órára.
A csokit olvaszd fel gőz fölött, majd várd meg, hogy egy kicsit lehűljön. Vedd ki a hűtőből a sütinyalókákat, és forgasd bele a csokiba. A tetejüket szórd meg cukordarával, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy a csoki is jól megdermedjen.
Hát nem édesek?!
Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Így kerül a kézműves csokitojás az asztalra