Vagy mondjam, hogy langalló? Esetleg töki pompos? Mindegy, hogy nevezzük ezt a minden jóval megszórt kenyérfélét, érdemes kipróbálni otthon!
Régen kenyérlángost vidéken volt szokás készíteni, amíg szinte mindenki otthon, kemencében sütötte a kenyeret. Aztán egy időre eltűnt, nemrég azonban újra találkozhatunk vele leginákább vásárokban, fesztiválokon.
Én az olaszok focaccia-jához hasonlítanám leginkább, hiszen ehhez is egy egyszerű kenyértésztát kell készíteni. A két nemzet verziója között leginkább az egszség faktorban van eltérés, mert míg az olaszok aszalt paradicsomot, oaljbogyót, articsókát, fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet tesznek rá, addig mi tejföllel, szalonnával és lilahagymával késíztjük. De ez nem is ban! Én is szeretem ezeket az ízeket, és valljuk be egy buliben, fesztiválon (előtte vagy utána) jól is esik néhány masszívabb falat.
Hozzávalók a tésztához
- 500 g kenyérliszt (BL80)
- 2 csapott teáskanál só
- 350 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő
Hozzávalók a feltéthez
- 400 ml tejföl
- 1 nagyobb kerezd fokhagyma
- 10-15 dkg felkockázott szalonna vagy bacon
- 2-3 lilahagyma felkarikázva
- 20 dkg reszelt sajt
- só, bors
Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép keverőtáljában, majd add hozzá a sót, és keverd össze. Az élesztőt oldd fel teljesen a vízben, add a liszthez, majd dolgozd 10-15 perc alatt fényes, ruganyos tésztává a gép dagasztó karjával.
Langyos helyen hagyd legalább egy órát kelni.
Ezután borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára, kicsit ütögesd ki belőle a legevőt, majd nyújtsd belőle egy akkora téglapapot, amekkora a tespid. Tedd át bele a tésztát, takarsd le és ismát keleszd egy órát.
Ez alatt melegítsd fel a sütőt 200 fokra, a tejfölbe nyomd bele a fokhagymát, és sózd, borsozd.
Ha a tészta ismét megkelt, jól kend meg a tejföllel, szórd rá a bacont és a lilahagymát. Tedd a sütőbe és 10-15 perc alatt süsd majdnem készre. Ekkor vedd ki, szórd meg a sajttal és told vissza, míg készre nem sül.
Jó étvágyat!
Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Dublinban mindenki magyar lángost fal