Kiszolgáló személyzet nélküli éttermet nyitott a Vufangcsaj kínai étteremlánc a kelet-kínai Hangcsouban. Az közel százéves vendéglátóhely levelekbe tekert rizsgombócokat kínál a vendégeiknek.
Az étterem összefogott egy Koupej nevű szolgáltatással, így tudta lecserélni felszolgálóit gépekre. Az ételrendelés menete tehát a pincérek kiiktatásával történik, a vendégek önkiszolgáló gépeknél, vagy az okostelefonjuk segítségével tudják az ételt megrendelni, amit aztán egy ételszekrényből vehetnek át. A Vufangcsaj ezentúl ráadásul éjjel-nappal nyitva tart majd, és azt ígéri, három percet kell csak várni arra, hogy az éhes vendégek átvehessék az ételeiket.
Egyelőre úgy tűnik, az innováció meghozta a várt eredményt: a felszolgálók nélkül működő étterem forgalma negyven százalékkal nőtt az elmúlt egy hónapban, miközben a bérköltség értelemszerűen drasztikusan csökkent. Korábban a felszolgálókkal együtt tizenhárman dolgoztak a Vufangcsajban, ma már csupán hat főnek biztosít megélhetést.
Fotók: China Plus
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Ezt ne mondja a pincérnek!