Egy külföldinek nagyon furcsa lehet, amikor Magyarországon evés előtt azt mondják neki: egészségedre! Nálunk ez alapvető udvariassági forma, ugyanúgy, mint a kínaiaknál hangosan böfögni egy jó falat után. Ahány ház annyi szokás, nézzük is meg, milyen furcsa szokások tartják magukat a világ más tájain.
Indiában nem esznek maradékot
A Távol-Keleten naponta háromszor főznek, mert az előző étkezés maradékát nem fogyasztják el. A párás, forró éghajlat miatt ugyanis nagyon gyorsan romlik az étel, komoly fertőzésnek tennék ki magukat, ha tartalékolnának. A fertőzések elkerülése végett pohárból sem isznak, helyette magasról öntik szájukba a vizet. Evőeszközt sem használnak, a tisztának tartott jobb kezükkel étkeznek. Főzés közben sem kóstolnak.
Kína: böfögni kötelező
A kínaiaknál komoly hagyománya van az evésnek, amit a szociális érintkezés egyik legfontosabb színterének tekintenek. Családi és baráti összejövetelek ezért elképzelhetetlenek evés nélkül, és ez általában igen hangosra sikeredik. No nem azért, mert a vendégek egyszerre beszélnek, hanem mert az elégedettségüket harsány böfögéssel nyilvánítják ki. A böfögés mellett a hangos csámcsogás, és szipogás is kötelező, innen tudja a vendéglátó, hogy jóízűen falatozik a kedves vendég.
- Előző
- Következő >>