Japánban szürcsölnek
Nem, hogy lehet, egyenesen kötelező úgy szürcsölni az ételt, hogy tíz méterrel távolabb is mindenki hallja, finom falatokat eszünk. Éppen ezért egy japán étteremben először meglehetősen kényelmetlenül érezheti magát egy európai ember, olyan hangzavar van. A másik furcsa dolog, hogy itt keresztbe tett lábbal illik enni az alacsony asztaloknál, és elvárás az ételmaradékos szájszél is, még szalvéta sincs.

Portugáliában a saját ujjunkat csókolgatjuk
Igen, jól olvasták. Azzal hozhatjuk a szakács tudomására, hogy finomat főzött, hogy megcsókoljuk a saját mutatóujjunk oldalát, majd a megszorítjuk a fülcimpánkat. (Látjuk, hogy most a kedves olvasó éppen ezt teszi – nagyon vicces!) Fontos azt tudni, hogy a Portugáloknál nincs utósózás, mert azzal megsértjük a szakácsot. Ez a gesztus azt jelenti, hogy megkérdőjelezzük a tudását. Még akkor is, ha mondjuk nagyon sótlan az étel.

Ezek a franciák!
A gasztronómia fellegvárában is számos olyan szokás tartja magát, amelyet nem illik megsértenünk, ha vendégségbe megyünk. Ilyen például az, hogy nem repetázhatunk a sajtból – amit a főétkezés után tálalnak –, mert ezzel azt jelezzük, hogy kevés volt az étel. Azon se lepődjünk meg, hogy az asztaltársaság elég sokszor felpattan, mivel, ha egy hölgy feláll, az asztalnál ülő férfiaknak is fel kell állniuk. Kész tornaóra! Az már csak hab a tortán, hogy a vendéglátó és a neje az asztal közepén foglal helyet, egymással szemben. Szóval, ne tolakodjunk rossz székhez, várjuk ki inkább, ki hova ül! 

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Nyald el a saját arcod!

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.