Azok, akik lakásban élnek, sokszor csak álmodoznak arról, hogy saját kis konyhakertjük legyen, ahol fűszer- és gyógynövényeket vagy zöldségeket termeszthetnek. Néhány egyszerű praktikával azonban beltérben is dús és illatozó fűszerkertet alakíthatunk ki. Csak kisebb méretű cserepek vagy balkonládák, némi föld és persze a válogatott fűszernövények kellenek hozzá. Öt szabály betartásával garantált a siker.
1. Ellenálló fűszernövényeket válasszunk. Részesítsük előnyben a bazsalikomot, a petrezselymet, a rozmaringot, a mentát, a japán bazsalikomot és az oregánót.
2. A konyhai kiskertünknek válasszunk napos helyet, hiszen a víz mellett a fény a legfontosabb tényező a növények növekedésében. A cserepeket helyezhetjük közvetlenül az ablak alá is, így maximális fényforrást biztosíthatunk számukra.
3. Ültetés során érdemes a földet egy kevés trágyával összekeverni, hogy tápanyagban dús talajba kerüljenek a növények.
4. Szedjük vagy vágjuk vissza gyakran a fűszereket, nagyjából mindig a növény egyharmadáig nyessük vissza az ágakat, majd várjunk, míg megerősödnek, hogy ismételten betakaríthassuk a friss fűszereket.
5. Figyeljünk arra, hogy a menta elképesztő sebességgel képes szaporítani magát, sőt arra is képes, hogy magjait átszórja a környező cserepekbe. Annak érdekében, hogy a társai elől ne szívja el a tápanyagot, az oda nem illő mentahajtásokat távolítsuk el.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Fűszerkert – kert nélkül