Azok, akik lakásban élnek, sokszor csak álmodoznak arról, hogy saját kis konyhakertjük legyen, ahol fűszer- és gyógynövényeket vagy zöldségeket termeszthetnek. Néhány egyszerű praktikával azonban beltérben is dús és illatozó fűszerkertet alakíthatunk ki. Csak kisebb méretű cserepek vagy balkonládák, némi föld és persze a válogatott fűszernövények kellenek hozzá. Öt szabály betartásával garantált a siker.

1. Ellenálló fűszernövényeket válasszunk. Részesítsük előnyben a bazsalikomot, a petrezselymet, a rozmaringot, a mentát, a japán bazsalikomot és az oregánót.

2. A konyhai kiskertünknek válasszunk napos helyet, hiszen a víz mellett a fény a legfontosabb tényező a növények növekedésében. A cserepeket helyezhetjük közvetlenül az ablak alá is, így maximális fényforrást biztosíthatunk számukra.

3. Ültetés során érdemes a földet egy kevés trágyával összekeverni, hogy tápanyagban dús talajba kerüljenek a növények.

4. Szedjük vagy vágjuk vissza gyakran a fűszereket, nagyjából mindig a növény egyharmadáig nyessük vissza az ágakat, majd várjunk, míg megerősödnek, hogy ismételten betakaríthassuk a friss fűszereket.

fuszer3

5. Figyeljünk arra, hogy a menta elképesztő sebességgel képes szaporítani magát, sőt arra is képes, hogy magjait átszórja a környező cserepekbe. Annak érdekében, hogy a társai elől ne szívja el a tápanyagot, az oda nem illő mentahajtásokat távolítsuk el.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.