Korábbi cikkünkben Európa legdurvább gasztronómiai fesztiváljai közül mutattunk be néhányat, most pedig továbbutazunk képzeletben a Távol-Kelet felé, amely szintén bővelkedik komoly hagyományőrző rendezvényekben. Lássuk a legnépszerűbbeket!
1. Gombócfesztivál, Hongkong
A kínai naptár szerinti ötödik holdhónap ötödik napján tartják hivatalosan Hongkongban a legnagyszabásúbb gasztronómiai eseményüket, a Gombócfesztivált. A júniusi fesztiválon a kissé nyálkás állagú rizses gombócokat bambusz-, lótusz- vagy banánlevelekbe burkolva fogyasztják el. Az esemény azonban nemcsak a finom falatokról, hanem a sárkányhajó-versenyéről is híres, amely annyira népszerű a városban, hogy saját szövetséggel is rendelkezik.
2. Vegetáriánus fesztivál, Thaiföld
Fotó: grrrltraveler
A kilencnapos thai ünnep célja a testi-lelki megtisztulás, méregtelenítés. Ennek áll a középpontjában a vegetáriánus fesztivál, amelynek alapját a szójás és magas fehérjetartalmú ételek alkotják. Azok pedig, akik megtisztították az egészséges ételekkel a testüket, a lelkükkel is törődnek. Gyakran transzba esve járnak forró szénen, vagy az utcákon dobolva vonulnak, hogy elűzzék környezetükből a gonosz szellemeket.
3. Ramenfesztivál, Japán
Oszaka városában rendezik meg 2013 óta minden évben Japán egyik legnépszerűbb ételének ünnepét. A ramen a japánok nemzeti eledele, tésztaleves, amely a tésztán túl alaplevet, szójaszószt, húsokat és friss zöldségeket is tartalmaz. Az esemény minden évben több mint százezer embert vonzz szerte a világból. Egy tál gőzölgő levest körülbelül 600 forintért vásárolhatnak meg a felnőttek, míg a gyerekeknek és a tanulóknak csupán 170 forintnyi jent kell fizetniük érte.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Ugorjunk fejest a sörszezonba!