Megérkezett a várva várt eperszezon, és sokan a zamatos gyümölcsöt szívesen eltennék télire is. Tökéletes megoldás lehet, ha lekvárt főzünk belőle, ráadásul dzsemfixek és mindenféle más tartósítószer nélkül. Néhány lépés, a végeredmény pedig tökéletes lesz!

eperlekvar1

1. Válogassuk ki, mossuk meg és csumázzuk ki az eperszemeket. Kockázzuk fel a gyümölcsöt!
2. Egy lábas aljába öntsünk egy pici vizet, dobjuk rá a gyümölcsöt, és alacsony lángon kezdjük el melegíteni.
3. A gyümölcs levet fog ereszteni, mégis gyakran kevergessük, nehogy letapadjon.
4. Amikor a gyümölcs megfőtt, a botmixerrel pürésítsük homogén állagúra.

5. Alacsony lángon főzzük tovább, adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű édesítőszert vagy cukrot.
6. Amikor kellő sűrűségű lett a lekvárunk, előkészített, sterilizált üvegekbe adagoljuk.
7. Légmentesen zárjuk le a fedőkkel az üvegeket, pár percre fordítsuk fejjel lefelé, majd dunsztoljuk pár napig.
8. Amikor az üvegek maguktól kihűltek a dunsztban, sorakoztassuk fel a kamra polcára munkánk gyönyörű és ízletes eredményét.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Szilvalekváros gombóc

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.