A magyar közvélemény a fröccsöt illetően éppen olyan megosztott, mint a Real és a Barcelona szurkolói. Van, aki szerint nincs ennél jobb egy forró nyári délutánon, míg más a bor megbecstelenítésének tartja. Az Ab Ovo borkereskedés szakértőjének segítségével megpróbálunk pontot tenni a vita végére.
– A közhiedelemmel ellentétben a borászok igenis isznak fröccsöt, főleg szüret idején és a nyári kánikulában. A szakértő szerint nem mondhatjuk, hogy a bor és szóda keverékéből készített ital, az előbbi megszentségtelenítése lenne. A titok a kiváló minőségű alapanyag. A fröccs lényege a savban rejlik, olyan borból, amelynek nincs kellő savtartalma, nem lesz élvezhető frissítő.
Ha fröccsben gondolkodunk, messziről kerüljük el az Irsai Olivért és a cserszegi fűszerest, helyettük inkább válasszunk olaszrizlinget, kéknyelűt, furmintot vagy szürkebarátot.
– Törekedjünk arra is, hogy az általunk választott bor reduktív, azaz nagy rozsdamentes acéltartályban érlelt, vagy nagyhordós legyen, a fával való érintkezés ugyanis nem tesz jót a fröccsboroknak.
Napjainkban nagy divat a rosé fröccs, ám ügyelnünk kell arra is, hogy annak maradék cukortartalma ne haladja meg a 2-3 grammot.
Kapcsolódó cikkünk: Tájak, templomok, borozók és éttermek: Balaton-felvidék