Téved, aki azt hiszi, teljesen mindegy, hogy milyen pohárból fogyasztja el a borát. Az ital zamatának, aromájának tökéletes kiemeléséhez szükség van a megfelelő pohárválasztásra.
A borospoharakat aszerint különböztetjük meg, hogy mekkora a talpa, a szára, a kelyhe és a pereme. A kehely öblösségén múlik, hogy mekkora felületen levegőzik a bor, a perem pedig elősegíti az ital áramlását a nyelvre. A fehérboros poharak két nagy fajtája a rizlinges és a chardonnay-s, melyek többnyire három decisek és az különbözteti meg őket egymástól, hogy az előbbi karcsúbb.
A vörösboros poharak öblösebbek, nagyobb méretűek, legalább négydecisek. A bordói poharak karcsúbbak, míg a burgundisok egészen széles kehellyel rendelkeznek.
A habzó borokhoz és pezsgőkhöz keskeny, karcsú, szűk szárú poharak dukálnak, melyek elősegítik a tökéletes szénsavtartalom kialakítását a pohárban.
A hazai borszakértők szerint ma már egyáltalán nem használnak tulipános poharakat, a legújabb trendek pedig egyértelműen afelé mutatnak, hogy minél nagyobb méretű poharakból kóstolják a jobbál jobb italokat. A vörös boros poharak űrmérete nem egyszer 6-7 deciliteres, sőt, egyre több helyen jelenik meg a Riedel közel egy literes pohara is.
A findininglovers.com egy infografikán foglalta össze tíz borospohár jellemzőit és a hozzá illő borfajtákat. Az infografika IDE kattintva tekinthető meg.
A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.
GasztroEszti & Bajkai Zsolt
Kapcsolódó cikkünk: Fröccs – ősbűn vagy isteni ajándék?