Riczu Tamás fiatal, kreatív és tehetséges borász. Borászata a Villányi Borvidéken, Siklóson található, az Akasztófa dűlőben. Tamás 15 éve borászkodik, jelenleg hét hektár területen tudatos, környezetbarát művelés alapján olaszrizling, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc szőlőfajtákat termel.
Riczu Tamás borai természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, évente maximum 40-50 ezer palack mennyiségre korlátozva. Tamásnak a borászat, a szőlő művelése nemcsak szakma, nemcsak megélhetés, hanem elhivatottság, örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál. Borászatából prémium minőségű borok kerülnek a fogyasztókhoz. Eheti borajánlónkban ezek közül mutatunk be egyet.
Az olaszrizlingről
Riczu Tamás a Villányi Borvidéken belül a siklósi körzetben gazdálkodik, mely a rendszerváltás környékén elsősorban az olaszrizlingjéről volt híres, a termőterületek 80-85 százalékát foglalta el akkoriban. Ez olyannyira kötődik a termelőkhöz, hogy szinte mindenkinek van olaszrizlingje.
Az időzített, korai szüretnek, a reduktív technológiának köszönhetően, bogyófeltárást követően a bort elzárják az oxigén elől, még palackozás során sem érintkezik oxigénnel. Az erjedés 14 fok körüli tartásával a primőr aromákat kiválóan meg tudják benne tartani.
Riczu Tamás SIKLÓSI OLASZRIZLING 2017
Villányi védett eredetű, klasszikus, száraz fehérbor. A közepesnél kicsit alacsonyabb alkoholtartalmú, könnyű, friss bor, egyfajta welcome drink jelleget tölt be a kóstolók során, de a borász szerint baráti beszélgetések elengedhetetlen eleme is.
A gyümölcsösség mellett természetesen megjelenik benne a fajtajelleg is: rezedavirág és keserű mandula íz, ami a savakkal párosulva az illatban tud kiteljesedni. Kellően lehűtött 10-12 fokos hőmérsékleten, aperitifként, halakhoz, szárnyas húsos ételekhez ajánlja a borász, de fröccsként is kiváló.
Kapcsolódó cikkünk: A hét borai: Gyümölcsös aromák a Mátra lábából