Néhány nagyobb záport, zivatart követően a menta elképesztő mértékben be tud bokrosodni. Sőt, pillanatok alatt elkezd szaporodni, így aztán nem árt, ha időről időre alaposan visszavágva megzabolázzuk. A frissen leszedett leveleit pedig számos módon eltehetjük.
1. Szárítás
A menta tartósításának legegyszerűbb módja, ha csokorba kötjük, szellős, ám direkt naptól védett helyre akasztjuk, és kiszárítjuk. Ezt követően szedjük le a száráról a leveleit, és papírtasakban tároljuk felhasználásig.
2. Fagyasztás
Fotó: Natural Life
Ha nagyobb adagot szeretnénk elmenteni télire, érdemes először leszednünk a leveleket a száráról, majd kisebb csomagokban betenni a fagyasztóba. Később csak kivesszük, kiolvasztjuk, és már mehet is a limonádéba, a forró teába vagy a süteménybe.
3. Pestóként
Fotó: Becky’s Best Bites
Szedjük le a menta leveleit a száráról, dobjuk be az aprítóba sózatlan, pucolt pisztácia és némi extraszűz olívaolaj kíséretében. Mehet rá egy pici citromlé is. Homogén állagúra pürésítjük, majd kisebb méretű üvegekbe adagoljuk. Mindegyik tetejére öntsünk egy kevés olajat, hogy légmentesen le tudjuk zárni, majd csavarjuk rá szorosan a tetőt. Mehet is a kamra polcára, ahol 3-4 hónapig simán eláll. Felhasználáskor pirítósra is kenhetjük, de spagettitésztára is tökéletes és különleges.
Kapcsolódó cikkünk: Ehető virágok: Erre használja a macskamenta virágait!