A tökéletes borélmény elengedhetetlen feltétele, hogy az általunk kiválasztott ital a számára ideális hőmérsékleten kerüljön elénk. Eheti borpraktikánkból kiderül, milyen hőfokra kell lehűteni az eltérő fajtájú nedűket.
Legjobban a reduktív, egynyári, egyéves borokat kell hűteni – vallja Bajkai Zsolt, a Foodyny borszakértője, aki azt javasolja, ezeket mindenképpen 8-12 fok közötti hőmérsékleten fogyasszuk. Attól is függ, hogy hol isszuk, harminc fokban a teraszon, vagy a hűs pincében. Amennyiben a nagy melegben, szabadtéren, úgy a bor már akkor is melegszik, amíg kiülünk a párunkkal, és elkezdünk borozni. Éppen ezért ezeket érdemes a javasolt hőmérséklet alá hűteni.
A pezsgők, habzó borok, proseccók esetében még hűvösebb hőmérséklet javasolt, jól áll nekik a 6-8 fokos frissesség is. Hordós fehérborok esetében a tárolás megvalósulhat 10-12 fokon, viszont nem probléma, ha fogyasztáskor 13-14 fokra is felmelegszik, ugyanis a bor szabályosan “kinyílik”.
– Sokkal több aromát, illatanyagot ad le 12-13 fokosan, mintha 8 fokosan innánk – teszi hozzá.
A szakértő úgy véli, hogy vörösbor esetében az sem gond, ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk. A Pino Noirt, a Kadarkát, vagyis a testes borokat azonban érdemes borhűtőbe tenni nyáron, hogy aztán onnan melegedjen fel 16-18 fokos hőmérsékletre.
A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.
GasztroEszti & Bajkai Zsolt
Kapcsoldó cikkünk: A hét borai: A felnőttek málnaszörpje és a testes elegancia