© 2018 Foodyny.

A levendula virágzásának közepén Halmos Mónikát, az ehető virágok szakértőjét kértük fel, ossza meg tippjeit a Foodyny olvasóival, miként használjunk fel egy kosárra való friss lila virágot.

halmosmonika4

1. A levendula frissen az igazi. Persze egyszerre nem tudjuk azt a nagy mennyiségű virágot felhasználni, amit összegyűjtöttünk, így a maradékot mindenképpen érdemes kiszárítani.

2. Szedjük kisebb csokrokra a levendulát, kössük össze gumival. Ez azért szükséges, mert szárítás közben csökken a szár térfogata, és ha nem gumival kötjük össze, a szárak könnyen széthullhatnak. Felakasztva szellős, de nem napos helyen szárítsuk ki.

3. Amennyiben a téli időszakra is szeretnénk átmenteni a virágokból fogyasztási célra, olyan helyen szárítsuk, ahol el vannak zárva a levegőben szálló poroktól. Érdemes például levegőző papírdobozba helyezni őket.

halmosmonika1

4. Remek módszer lehet, ha egy-két napig hagyjuk fellógatva száradni a virágokat, majd lemorzsoljuk a szárakról, és szintén papírdobozba terítve hagyjuk kiszáradni őket.

5. Rendkívül látványos megoldás, ha egy szép befőttes üvegbe cukorral rétegezzük. A levendulás cukrunkkal pedig kiválóan tudjuk majd ízesíteni süteményeinket még a téli időszakban is.

6. Készíthetünk a levendula segítségével fűszerkeveréket is, amelyet jó minőségű sóval keverünk össze. Ezt később halhoz, bárányhoz és kacsa sütéséhez is felhasználhatjuk majd.

halmosmonika2

7. A levendula felhasználásánál ügyeljünk a mértékletességre, túlzott használata esetén ugyanis szappanos ízt kaphatunk.

8. A kezdő levendulafelhasználók először egy könnyed limonádét készítsenek a virágból, így megismerkedhetnek az ízzel és az adagolással is, ráadásul garantált sikerélményt szerez majd számukra.

9. Szintén a kezdők számára javasolható a levendulás keksz készítése, de érdemes csokoládés desszertekbe is felhasználni, vagy nyári gyümölcsös süteményekbe keverni. Elképesztően finom lehet egy levendulás-barackos, vagy levendulás-meggyes pite, de kevert tésztával is kísérletezhetünk.

halmosmonika3

10. Azok, akik kicsit jobban belekóstoltak a levendulázásba, használhatják húsételekhez és különleges sajtkrémekhez is. Társítsanak hozzá bátran karakteresebb fűszereket, így rozmaringot, borsot, fokhagymát.

Fotók: www.rozsakunyho.hu és facebook.com/Rozsakunyho-Alkotomuhely

Kapcsolódó cikkünk: A virágevést ne a nőnapi csokorral kezdjük!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.