Ennél a tortánál tökéletes ízkombinációt alkot a keserűcsoki íze a fanyar narancséval, bátran próbáljátok ki ti is! Nálunk a család nagy kedvence lett. Remek választás születésnapra, ballagásra, vagy akár évfordulóra is 🙂
Hozzávalók
Piskóta
8 db tojás
200 g búzaliszt
160 g kristálycukor
fél csomag sütőpor
Krém
4 db tojás
3 ek cukor
1 ek liszt
200 g étcsokoládé
2 dl habtejszín
1 narancs reszelt héja
1 kk rumaroma
Narancs zselé:
2 dl narancslé
1 ek kristálycukor
1 púpozott kk kukoricakeményítő
Elkészítés:
1) A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük
2) Majd óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját is
3) Végül kis adagokban hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Addig keverjük óvatos, lassú mozdulatokkal, míg sima masszát nem kapunk
4) Egy kb. 22-24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és belelapátoljuk a tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy a teteje szép egyenletes és sima legyen
5) 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük! Mikor készen van, meglisztezzük és tetejére fordítjuk pl. egy nyújtódeszkán, hagyjuk teljesen kihűlni
6)Amig hűl a piskótánk két külön edénybe válasszuk szét a krémhez szükséges tojások fehérjét és sárgáját.
7) A sárgáját robotgéppel verjük fel kb. fél percig, majd adjuk hozzá a tejszínt és a lisztet, keverjük el csomómentesre
8) Öntsük egy serpenyőbe és közepes lángon, folyamatosan kevergessük. Majd tegyük hozzá a lereszelt narancs héját is. Hamar elkezd majd sűrűsödni, ne ijedjünk meg, ez normális. Ha már egészen sűrű, vegyük le a tűzről, várjunk egy pár percet és keverjük hozzá a cukrot is, ettől egy picit fellazul. Majd keverjük bele az összetört étcsokoládét és a rumaromát is.
9) Ezután a tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a kihűlt krémalaphoz, jól eldolgozzuk, és rögtön tegyük is hűtőbe!
10) A narancszseléhez a narancslevet a cukorral egy kis lábosba öntjük, és közepes lángon elkezdjük hevíteni. Amikor már gőzölög, egy evőkanálnyit egy pohárban csomómentesre elkeverünk a keményítővel, majd az így feloldott keményítőt hozzáöntjük a narancsléhez. Közepes lángon továbbra is folyamatosan kevergessük, lassan besűrűsödik, amikor méz állagú lesz, vegyük le a tűzről.
11) Vágjuk három részre a már kihűlt tortánkat, kenjük meg a lapokat vékonyan a narancszselével, majd a csokikrém ¾-ét egyenletesen osszuk el a belső két lapra. A csokikrém megmaradt részével vékonyan borítsuk be a tortát, végezetül díszítsük tetszés szerint. (én fehércsokival, kandírozott naranccsal, cukorgyönggyel és mentalevelekkel díszítettem)
12) A kész tortánkat érdemes hűtőbe tenni pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is. A pihentetéstől kellemesen hűs és szaftos lesz a tortánk és csodásan összeérnek az ízek.
Forrás: gastrotherapy.blog.hu