A héten még javában tartanak a levendulaszüretek az ország számos pontján. A múlt héten az ismert szakértő, Halmos Mónika osztotta meg tippjeit a Foodyny olvasóival, amit mi most egy kicsit továbbgondoltunk: miért ne lehetne egyszerre készíteni olyan csodálatos kencét, amely jót tesz a bőrünknek, de kiválóan passzol az ételekhez is? Csak organikus alapanyagok kellenek hozzá.
A nyári kánikulában gyakran kiszárad a bőrünk. Különösen akkor, ha tengerparton töltjük a jól megérdemelt pihenésünket. A só és az erős UV sugárzás nem kedvez a kéznek, így hamarosan száraz, viszkető érzést tapasztalhatunk. Ilyen esetekre tökéletes egy olívaolajos-levendulás ápoló. A receptúra végtelenül egyszerű: egy deciliter extra szűz olívaolajra, egy evőkanál mandulaolajra, valamint két evőkanál levendulavirágra van szükségünk. Az alapanyagokat öntsük egy kapcsos befőttesüvegbe, és máris használhatjuk. Ha a kezünkre kenjük, érdemes egy cérnakesztyűt húzni rá éjszakára, hogy a bőrünk tökéletesen beszívhassa az értékes tápanyagokat.
Természetesen ezt az olajat a konyhában is felhasználhatjuk. Halakhoz, salátákhoz tökéletes ízkombinációt eredményez, ráadásul gazdag vitamintartalma miatt B1-, B2-, B5- és E-vitaminban is bővelkedni fog a készülő ételünk .
Kapcsolódó cikkünk: Virágzik a levendula, készítsen tartósítószer-mentes szörpöt!