Napokban kiderült, hogy a máltai lakásomhoz két hetente takarítás is jár. No, nem azért írom ezt, mert nem tartom magam elég háziasnak, hanem a lakás tulajdonosa (aki alattam lakik) jelezte, hogy ma náluk lesz a takarítónő és egyúttal nálam is elvégzi a szükséges tisztítási műveleteket.
Ennek úgy megörültem, hogy rögtön elmentem strandolni egyet és mire visszaértem a lakásba, patika rend lett. Nem volt szívem rendetlenséget csinálni (legalább egy napig csillogjon a lakás – gondoltam) így a létező legegyszerűbb tésztaételhez nyúltam. Egyetlen egy lábasba tettem minden hozzávalót, így minimalizáltam a koszos edények mennyiségét!
Tudom nem újkeletű ez a recept, mégis érdemes egy arányt megjegyezni, hogy a végeredmény egy csodás tésztaétel legyen, amiben a mártás pont annyi, amennyinek lennie kell. Természetesen az egész recept variálható kedvünk szerint. Újfent csak azt használtam, amit találtam itthon, azaz célirányosan az ebédet megelőzően nem vásároltam semmit.
Hozzávalók
(1 nagy adag)
• 1 ½ bögre teljes kiőrlésű farfalle (nyakkendő vagy masni) tészta
• ½ konzerv egész koktélparadicsom
• ½ chili
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék bazsalikom
• só, bors
• 4-5 ek. olíva olaj
• 2 bögre hideg víz
• Egy marék parmezán vagy grana padano sajt
Elkészítés
A fokhagymát és a chilit felkarikázzuk és mindent egy lábasba teszünk. Fedő nélkül körülbelül 12-13 percig nagy lángon főzünk, amíg a tészta al dente, azaz fogkemény állagú lesz és a főző levünk mártás állagúra sűrűsödik. Időnként megkavarjuk és a végén beleszórunk egy jó nagy marék, reszelt parmezán sajtot.