A nyár ízeit, illatait a lehető legkülönbözőbb módon próbáljuk elmenteni, hogy a komor téli napokon felidézhessük a nap simogató sugarait.

A fűszerek és gyógynövények aromáit számos módon konzerválhatjuk: készíthetünk fűszersókat, aromás cukrokat, olajokat, vajakat és eceteket, de feldobhatjuk velük átlagos mézünket is. A végeredmény, helyes üvegekbe adagolva, ajándéknak is csodálatos.

Fontos, hogy alapanyagnak semleges zamatú mézet, például akácmézet válasszunk, mert ez tökéletesen harmonizál szinte bármilyen gyógynövénnyel, fűszerrel. Ha ajándéknak szánjuk, érdemes időben nekilátnunk, ugyanis a tökéletes ízesített méznek legalább egy hónapig állnia kell a kamrában, hogy az aromák megfelelően összeérjenek.

izesitettmez nyito

Az ízesített mézhez szerezzük be megbízható, vegyszermentes környezetből a gyógynövényeket, fűszernövényeket és ehető virágokat. Használjunk levendulát, rózsaszirmokat, kakukkfüvet és rozmaringot. A rózsaszirmot felhasználás előtt érdemes kiszárítani és felaprítani, hogy könnyebben kezelhetők legyenek. A fűszerekről szedjük le a leveleket, a levendula virágait is távolítsuk el a szárról.

Az üvegeket gondosan sterilizáljuk, majd az egyik aljába szórjunk levendulát, a másikba rózsaszirmot, a harmadikba pedig a rozmaring és a kakukkfű keverékét. Töltsük fel mézzel az üvegeket, szorosan zárjuk le a fedéllel és helyezzük sötét, hűvös helyre. Egy hónap elteltével kóstoljuk meg, és ha megfelelőnek találjuk az ízeket, kezdjük el fogyasztani, vagy felhasználni süteménybe, teába, húsokhoz.

Felnyitást követően hűtőben tároljuk.

Kapcsolódó cikkünk: Három zseniális fűszerolaj tíz perc alatt

SZTÁRHÍREINK

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

EatNaturalBio foodyny banner 05

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha