Miért venne a szupermarketben több száz forintért egy üveg csemegeuborkát, ha ugyanennyiből legalább a háromszorosát tudja eltenni mindössze öt perc alatt? Egyetlen praktikával, valóban minimális idő alatt elkészíthető, a mindenki által kedvelt savanyúság.
Az uborka válogatásánál törekedjünk arra, hogy 4-5 centis darabokat válasszunk, ezek ideális méretűek: szépen átveszik az ecetes lé ízét, ugyanakkor még roppanósak maradnak. Ne feledjük a zöldségeket nagyon alaposan megtisztítani befőzés előtt, mivel az apró homokszemcsék nehezen jönnek le az uborkákról.
Attól függően adagoljuk különböző méretű üvegekbe, hogy egy-két fogyasztás alatt mekkora mennyiség fogy el. Ha például nagy a család, és mindenki rajong a csemegeuborkáért, akkor bátran használjunk jókora üvegeket, amennyiben azonban csak egyszer-egyszer fogyasztjuk, preferáljuk a kisebbeket.
Hozzávalók:
- 1 kiló kisméretű uborka
- 1 liter víz
- 1,5 deciliter ecet
- 7-8 deka cukor (ízlésünk szerint)
- pár szem feketebors és mustármag
- fél evőkanál só
- babérlevél
- kis csokor kapor
- kevés koriander
A megmosott uborkákat sorakoztassuk az üvegekbe, mindegyik tetejére halmozzunk egy kevés friss kaprot. A többi hozzávalót tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, és forraljuk fel. Forrázzuk le a csemegeuborkákat, addig öntsük a levet, amíg teljesen el nem lepi a zöldségeket. Zárjuk le légmentesen az üvegeket és száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Kapcsolódó cikkünk: Okosháziasszony: A kovászos uborka készítés aranyszabályai