Tudjuk, nem találtuk fel a spanyolviaszt, az azonban biztos, hogy ezt a befőzési módszert nem ismerik túl sokan. Pedig mennyire megkönnyíti az ember életét és mennyire felgyorsítja az amúgy macerás befőttkészítési hadműveletet...
A nagy projekthez nincs másra szükségünk, mint vízforralóra, gyümölcsre, cukorra vagy édesítőszerre és sterilizált befőttes üvegekre jól záródó tetőkre. Első lépésként fertőtlenítsük a befőttes üvegeket, és törlőkendőn csepegtessük le őket.
Töltsük meg cseresznyével vagy meggyel. Mindegyik üvegbe szórjunk egy-két evőkanál cukrot vagy édesítőszert ízlésünk szerint. Izzítsuk be a vízforralót, és amikor bugyog benne a víz, öntsük rá a gyümölcsökre. Gyors mozdulatokkal csavarjuk rá a fedőket, fordítsuk fejjel lefelé pár percre, majd száraz dunsztba téve hagyjuk magától kihűlni néhány nap alatt.
Az így eltett gyümölcs nagy előnye, hogy roppanósabb marad, mintha felfőztük volna a lével együtt, ráadásul jobban megőrzi értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmát is.
Kapcsolódó cikkünk: Okosháziasszony: Így állítsa össze befőzési naptárát!