Liptai Claudia és Pataki Ádám Karácsonyi ÉdesKettes különkiadása 9 részben.
A sok személyes történeten keresztül, kicsit jobban megismerhetjük őket, mint házaspár, a sütemények készítése közben pedig számtalan trükköt és praktikát is megismerhetnek a nézők.
Ebben az epizódban a bejgli készítés titkait ismerhetjük meg, és azt, hogy mit kell tennünk, hogy a rudak elég fényesek legyenek és ne repedjenek meg, a töltelék egyenletes legyen mindenhol és, hogy, hogy készítsünk narancs pépet, vagy éppen mit kezdjünk a kiszáradt, maradék piskótával.
Tartsanak velünk!
A Bejgli receptje
Tészta
A lisztet a sóval elkeverjük. A vajat és a zsírt a liszttel elmorzsoljuk. A vaníliáscukrot, a porcukrot, a tojássárgáját, a citromhéjat, a tejet és az élesztőt egy tálban habverővel összekeverjük, majd a zsíradékos liszthez keverjük. A tésztát gyorsan simára összedolgozzuk, összegyúrjuk. 26 dkg-os adagokat mérünk ki belőle, felgömbölyítjük és hűtőben kb. fél órát pihentetjük.
Töltelékek
Mindkét töltelék (mák, dió) esetében felforraljuk a tejet a mézzel, a narancs péppel, a cukorral és az ízesítőkkel, ami lehet fahéj, vaníliás cukor, citromhéj, őrölt szegfűszeg stb. A mazsolát nem rakjuk bele, mert különben szétfőne, ezért a dióhoz vagy a mákhoz tesszük.
A felforralt fűszeres, mézes, cukros tejet ráöntjük a száraz anyagra és jól elkeverjük. A meleg tölteléket kihűtjük. A hűtés után 26 dkg-os gombócokat mérünk ki belőle.
Miután kivettük a bejgli tésztát a hűtőből, kinyújtjuk enyhén téglalap alakúra. A tölteléket szétnyomkodjuk a tésztán, óvatosan nehogy elszakítsa. A bejgli két szélét, és felső oldalát vékonyan behajtjuk. Szorosan feltekerjük.
Egy egész tojást és két tojássárgáját összekeverünk. Egy ecset segítségével lekenjük a bejglit, és száradni hagyjuk. Miután megszáradt az első kenés tojás rajta, újból lekenjük. Száradás után hústűvel jól megszurkodjuk. 180-200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók
Bejgli tészta
550 g liszt
5 g só
200 g vaj
80 g zsír
5 g vaníliáscukor
50 g porcukor
8 g élesztő
30 g tojássárgája
4 g citromhéj
125 g tej
Dió töltelék
240 g tej
80 g méz
60 g narancspép
280 g cukor
100 g mazsola
320 g finomra darált dió
160 g durvára darát dió
160 g édesmorzsa
1 g fahéj
10 g vaníliáscukor
Mák töltelék
200 g tej
80 g méz
120 g almakocka
60 g narancspép
200 g cukor
100 g mazsola
500 g daráltmák
100 g édesmorzsa
10 g vaníliáscukor
20 g citromhéj