© 2018 Foodyny.
 

Liptai Claudia és Pataki Ádám Karácsonyi ÉdesKettes különkiadása 9 részben.

A sok személyes történeten keresztül, kicsit jobban megismerhetjük őket, mint házaspár, a sütemények készítése közben pedig számtalan trükköt és praktikát is megismerhetnek a nézők.

Ebben az epizódban a bejgli készítés titkait ismerhetjük meg, és azt, hogy mit kell tennünk, hogy a rudak elég fényesek legyenek és ne repedjenek meg, a töltelék egyenletes legyen mindenhol és, hogy, hogy készítsünk narancs pépet, vagy éppen mit kezdjünk a kiszáradt, maradék piskótával.

Tartsanak velünk!

A Bejgli receptje

Tészta

A lisztet a sóval elkeverjük. A vajat és a zsírt a liszttel elmorzsoljuk. A vaníliáscukrot, a porcukrot, a tojássárgáját, a citromhéjat, a tejet és az élesztőt egy tálban habverővel összekeverjük, majd a zsíradékos liszthez keverjük. A tésztát gyorsan simára összedolgozzuk, összegyúrjuk. 26 dkg-os adagokat mérünk ki belőle, felgömbölyítjük és hűtőben kb. fél órát pihentetjük.

 

Töltelékek

Mindkét töltelék (mák, dió) esetében felforraljuk a tejet a mézzel, a narancs péppel, a cukorral és az ízesítőkkel, ami lehet fahéj, vaníliás cukor, citromhéj, őrölt szegfűszeg stb. A mazsolát nem rakjuk bele, mert különben szétfőne, ezért a dióhoz vagy a mákhoz tesszük.

A felforralt fűszeres, mézes, cukros tejet ráöntjük a száraz anyagra és jól elkeverjük. A meleg tölteléket kihűtjük. A hűtés után 26 dkg-os gombócokat mérünk ki belőle.

Miután kivettük a bejgli tésztát a hűtőből, kinyújtjuk enyhén téglalap alakúra. A tölteléket szétnyomkodjuk a tésztán, óvatosan nehogy elszakítsa. A bejgli két szélét, és felső oldalát vékonyan behajtjuk. Szorosan feltekerjük.

Egy egész tojást és két tojássárgáját összekeverünk. Egy ecset segítségével lekenjük a bejglit, és száradni hagyjuk. Miután megszáradt az első kenés tojás rajta, újból lekenjük. Száradás után hústűvel jól megszurkodjuk. 180-200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

 

Hozzávalók

Bejgli tészta

550 g liszt

5 g só

200 g vaj

80 g zsír

5 g vaníliáscukor

50 g porcukor

8 g élesztő

30 g tojássárgája

4 g citromhéj

125 g tej

 

Dió töltelék

240 g tej

80 g méz

60 g narancspép

280 g cukor

100 g mazsola

320 g finomra darált dió

160 g durvára darát dió

160 g édesmorzsa

1 g fahéj

10 g vaníliáscukor

 

Mák töltelék

200 g tej

80 g méz

120 g almakocka

60 g narancspép

200 g cukor

100 g mazsola

500 g daráltmák

100 g édesmorzsa

10 g vaníliáscukor

20 g citromhéj

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.