A sajttorta a világ egyik legnépszerűbb desszertje, amely milliónyi változatban elkészíthető. Van, aki a klasszikus, egyszerű, natúr változatot szereti, más különböző szószokkal dobja fel, megint mások az idénygyümölcsöket használnak a tökéletes desszert elkészítéséhez. Mi egyszerre tartozunk az utóbbi két csoportba, ugyanis áfonyamártással dobjuk fel a nyári süteményünket.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 deka darált gluténmentes keksz
- 7 deka vaj
A sajtkrémhez:
- 10 deka porállagú édesítőszer
- 4 nagy tojás
- vaníliaaroma
- 1 doboz tejföl
- 40 deka mascarpone
Az áfonyamártáshoz:
- 25-30 deka áfonya
- pár csepp citromlé
- ízlés szerinti mennyiségű édesítőszer
- egy evőkanál keményítő
A sütemény alapjához olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a darált keksszel. Vegyük elő a kapcsos tortaformánkat, és nyomkodjuk egyenletesen az aljába a vajas-kekszes masszát. Egy tálban keverjük össze a sajtkrém hozzávalóit, elegyítsük homogén állagúra, majd öntsük rá a kekszlapra, és előmelegített sütőben, 160 fokon 45-50 percig süssük. Amikor a sajttorta elkészült, nekiláthatunk az áfonyamártásnak is. Egy kis lábasba borítsuk bele a megmosott áfonyát, öntsünk alá egy kevés vizet, és főzzük fel. Adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert, citromlevet és a keményítőt is. Sűrítsük be, majd tálaláskor ízlésesen öntsük a sajttorta tetejére!
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikkünk: A legjobb nyári koktél alkoholos és mentes változatban