© 2022 Foodyny.

Az Illy a világ egyik vezető kávégyártója. Tudta, hogy a nevét egy magyarról, Illy Ferencről kapta, aki nem csak, hogy forradalmasította az olasz kávézási szokásokat, de a vákuumcsomagolást is megalkotta?

illy1

Illy Ferenc 1892-ben született Temesváron egyszerű munkáscsalád gyermekeként. Itt végezte el iskoláit is, majd miután besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, részt vett az első világháború harcaiban. A világégést követően Triesztben telepedett le, ahol megnősült, és családot alapított. Az új életének középpontjába akávé került: egy kakaó-, és kávékereskedéssel, valamint -pörköléssel foglalkozó cégnél dolgozott, és szabályosan a munka rabjává vált.

illy2

Az akkori kávézási szokások azonban hatalmas csalódással töltötték el Illy Ferencet, ugyanis az olaszok nem tudták frissen tartani a kávészemeket, így csökkent az aromájuk, egyúttal az élvezeti értékük is. Addig-addig kísérletezett, míg fel nem találta a vákuumcsomagolást. A mechanizmus nagyon egyszerű volt: nagy nyomás alatt a kávéban lévő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott. Forradalmi szabadalma dúsgazdaggá tette, és megalapította az Illycaffé nevű vállalkozását.

illy3

Nem elégedett meg azonban csak a jó kávékkal, további fejlesztéseken dolgozott, 1935-ben pedig piacra dobta a világ első automata presszókávégépét is Illetta néven. A vállalkozás apáról fiúra szállt, az Illy pedig világmárkává vált.

Kapcsolódó cikkünk:  Nincs több Szarvasi! - Bezár az ikonikus magyar kávéfőzőgyártó

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.