Mint ahogy a kínai filozófia középpontjában a jin és a jang kölcsönhatása áll, ugyanez mondható el az élelmiszerekről is.
A jin élelmiszerek hűtő hatásuk miatt nyáron népszerűek, ilyenek például a citrusfélék, a paradicsom vagy az uborka. A jang ételek ennek ellentétei, belülről melegítenek bennünket, ezért télen fogyasztják őket előszeretettel. Ilyenkor ajánlott az ánizs, a chili, a curry, a szárított gyömbér, a fokhagyma, a koriander, a kömény és a fahéj.
Lélekmelegítőnek persze tökéletes egy otthon készült leves is, vagy illatozó forraltbor, ez utóbbi nem túl nagy mennyiségben.
Ugyanakkor nem csak az étel játszik kulcsszerepet a hőháztartásunkban, hanem az elkészítés módja is. A kínai konyha erre is figyel, tanítása szerint egy étel annál több energiát takarít meg, minél tovább főzik. Ezért télen a nyers, hideg ételekkel (pl. felvágottakkal) szemben inkább a sült vagy főzött ételeket részesítsük előnyben.