Három éve él egyedül a színész-énekesnő, aki 2015-ben vesztette el élete párját, a legendás S. Nagy István dalszerzőt. Csongrádi Kata élete azóta sok mindenben megváltozott, de igyekszik méltósággal viselni az őt ért veszteséget. Bár a mindennapokban már képes megtalálni az örömöt, van ami örökké hiányozni fog: többek között a férje csodálatos főztje.

– Hogy őszinte legyek, sokszor megpróbáltam főzni, de sajnos, mindig kudarcot vallottam – meséli Csongrádi Kata. – Kislány koromban a nagymamám tanítgatott, de annyira elrontottam a paradicsomos káposztát, hogy napokig rosszul voltunk tőle. Azután persze még többször is nekiveselkedtem, de sikertelenül: nekem a virsli szétfőtt, a lágytojás keményre sikeredett, a sültek menthetetlenül odaégtek. Hiába, a főzéshez is érzék kell, ami – úgy látszik – nekem nem adatott meg. Viszont nagyra becsülök mindenkit, aki ebben a témában “otthon van”– mondja. – A sors kegye, hogy a férjem, S.Nagy István nagyszerűen értett a szakácsművészethez is. Vérében volt a sütés-főzés. Imádta csinálni! Igaz, hogy ő csak az általa fogott halat volt hajlandó elkészíteni – a horgászat volt az egyik hobbija – , de abból aztán olyan halászlét varázsolt, hogy a csodájára jártak.
Amióta ő eltávozott, szinte leszoktam a főtt ételekről, de nincs okom panaszra, mert a szomszédaim törődnek velem. Karácsonykor is a kedvenceimet kaptam tőlük: rántott gombát, rántott cukkinit, rántott karfiolt, kaszinótojást, majonézes burgonyasalátát és franciasalátát.

Kata az étkezés tekintetében vállalkozó szellemű, amerre jár, mindenhol kóstol valamit.
– Kedvelem a csípős ízeket. A fűszersót, a Piros Aranyat szinte mindenhez használom, és odavagyok a különféle öntetekért. Amikor külföldön lépek fel, mindig megkóstolom az ott kínált ínyencségeket: sült banánt például életemben először Finnországban ettem, a ráksalátával pedig Ausztráliában ismerkedtem meg. A legutóbbi amerikai turném során örök barátságot kötöttem a spenótkrémmel, amit még én is el tudok készíteni itthon.

Csongrádi Kata és S. Nagy István közel negyven éven át voltak házasok 

A bátor kóstolásnak azonban ára van, Kata azt mondja, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik, mert hajlamos a hízásra.
– Általában nyers zöldségeket eszem: paradicsomot, uborkát, de időnként kedvem támad juhtúrós cukkinit készíteni, ami roppant egyszerű: a megmosott, félbevágott cukkinit kicsit kibelezem és megtöltöm juhtúróval. A tetejére reszelt sajtot szórok, és pár percre beteszem a mikróba.
Mit mondjak? Ennek a készítménynek számtalan előnye van: fenségesen finom, a barátaimnál is sikert arattam vele és nem hizlal…olyan nagyon… Sajnos, ez utóbbira ügyelnem kell, mert pillanatok alatt felrakódnak rám a plusz kilók, és olyankor kegyetlenül szorítja a derekamat például a Sissy című előadáson viselt fűzőm.

A színésznőnek már az év első napjaiban is komoly önuralmat kell gyakorolnia, mivel nemsokára bemutatója lesz, ahol táncolnia is kell. Mozogni pedig csak súlyfelesleg nélkül kényelmes.
– Mint minden Bika jegyű szülött, én is szeretek enni, de a színpadi feladatok nem engedik meg a mértéktelenséget. Most készülök a Színházi Sláger-ES-tre, amely a férjem színpadi szerzeményeire épül, és január 21-én mutatjuk be kedves színészbarátaimmal a Magyarországi Szerb Színházban. A táncoknál, bizony, nehezebben emelem a lábam, ha túllépem az 55 kilós versenysúlyomat, de a bemutató utáni banketten – célprémiumként – egy kis rántott csirkével rúgok ki a hámból, természetesen a hozzáillő sült krumplival!

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Íme Balázs Klári fogyásának titka 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.