A sült tojást számos módon el lehet készíteni: tükörtojásként, rántottaként, omlettként, frittataként, és még sorolhatnánk. Tökéletesen igaz rá az állítás, miszerint mindenki másképp csinálja, és mindenki másképp szereti. Azt azonban kevesen tudják, hogy mi a különbség a két legnépszerűbb változat, nevezetesen az omlett és a rántotta között. Most lerántjuk a leplet.
Rántottát mindenki tud készíteni, ráadásul ki-ki ízlése szerint tuningolhatja a maga sült tojását: van aki hagymásan és kolbászosan, más gombásan és egyéb grillezett zöldségekkel, megint más pikáns fűszerekkel és sajttal keverve szereti. A rántotta titka azonban az alapokban rejlik: a tojást sütés előtt összekeverjük, sózzuk illetve borsozzuk, és serpenyőben, kevés zsiradékon, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sütjük.
Az édes vagy sós változatban is készíthető, francia gyökerekkel rendelkező omlett ezzel szemben egy kevés tejszínt vagy tejet, és lisztet is tartalmaz. Az abszolút autentikus változat szerint feltörünk három tojást, sózzuk vagy édesítjük kedvünk szerint, hozzáadunk egy kevés tejszínt, egy evőkanál lisztet és simára keverjük. Serpenyőben vajat olvasztunk, majd a felforrósodott zsiradékba öntjük a tojásos masszát. Az omlett mindkét oldalát megsütjük, végül háromszögbe hajtjuk vagy feltekerjük. A sós változat esetében, gyakran sajttal is megszórják a még kettéhajtás előtt álló omlettet, így a sajt gyönyörűen elolvad a tojás közepében.
Kapcsolódó cikkünk: Frittata és quiche – A sült tojások királynői