A babérlevél a magyar konyhában is használatos fűszer. Főleg a savanykás ízvilágú ételekhez adják ízesítőként.
Azt talán kevesebben tudják, hogy kiváló méregtelenítő hatása van, Indiában még a tejberizsbe is tesznek belőle. Ezért jó, ha minél több ételt kipróbálunk vele, hogy ne csak az ízét, aromáját élvezhessük, hanem gyógyító hatását is.
Feldolgozása igen egyszerű: egészben tegyük az ételekbe, mártásokba, ne őröljük porrá.
Egyrészt a babérlevél hő hatására könnyen elveszti az aromáját, ezért a többi fűszertől elkülönítve, inkább a főzés vége felé adjuk a ételhez – ez igencsak nehéz lenne, ha a többi fűszerrel együtt megőrölnénk.
Másrészt a fás részét nem biztos, hogy sikerül maradéktalanul leőrölnünk, és az kellemetlen érzést kelthet a falatozásunk során.
Még akkor is egészben használjuk, ha nem főzött ételhez adjuk (pl. hideg mártáshoz), ekkor áztassuk benne egy ideig, majd vegyük ki a tálalás előtt.
Forrás: http://innertaste.blog.hu
Kapcsolódó cikkünk: HA BAZSALIKOM, AKKOR PESTO