Fodros kel. A tél slágere.
Fodros kel. Leginkább a kelkáposztára emlékeztet. Felhasználása sokrétű, mint ahogy ezt az alábbi két recept is példázza. Alacsony szénhidráttartalom, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, nagy mennyiségű kalcium, C-vitamin, folsav, béta-karotin, rost, és lutein a jellemzői. Megtalálható benne az összes esszenciális aminosav. Így fogyasztása nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de egészségünket is megőrzi, javítja.
Fodros kel. Egyre többször találkozunk vele nem csak receptekben elérhetetlen alapanyagként (amit az Államokban és Angliában már jó ideje használnak ízletes és egészséges ételekhez), hanem szélesebb kínálattal bíró zöldségeseknél, de leginkább piacokon.
Erős, sötétzöld levele főzés közben sem veszít színéből, ezért igazán guszta ételeket készíthetünk belőle, nem csak finomakat.
Íme:
Parmezános-fokhagymás fodros kel spagetti:
Hozzávalók:
- 1 csokor (kb. fél kg) fodros kel
- fél csomag spagetti (25 dkg) – gm diétában gm spagetti, vegán étrendnél durum tészta
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek vaj – lm diétában margarin
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek reszelt parmezán – vegán étrendnél növényi sajt
- só, bors, chilipehely – ez utóbbi opcionális
Elkészítése:
Húzzuk le a szárról a leveleket, majd aprítsuk fel közepes nagyságúra, majd alaposan mossuk le folyóvíz alatt. Közben tegyünk fel sós vizet forrni, majd tegyük bele a spagettit és kb. 7 percig főzzük, al dente.
És itt álljunk meg egy szóra! Az al dente, vagyis fogkemény állapotig főzés nem úri huncutság vagy divathóbort,hanem egy fontos része a tésztafőzésnek. Ugyanis, ha így főzzük meg a spagettinket (vagy bármilyen más tésztát), akkor még van ideje, ereje, hogy a hozzá készült sugo-t, szószt felszívja, beszívja. Épp ennek elősegítése érdekében NEM öblítjük le főzés után,mert akkor a tészta keményítő tartalma miatt jól ráfog ragadni a mártás.
Míg a tészta fő, tegyük az olajat és a vajat, valamint a felszeletelt fokhagymát a serpenyőbe.Egy-két perc pirítás után (persze csak óvatosan, mert a fokhagyma hamar megég, és akkor piszok keserű tud lenni) adjuk hozzá a felaprított fodros kelt és a tészta főzővizéből pár evőkanálnyit. Pároljuk 5-7 percig, ez idő alatt a kel megpuhul, a lé pedig egy krémes mártássá alakul a vajas-olajos-fokhagymás elegyből. Most jöhet a tészta, amit alaposan keverjünk össze a fodros kellel, melegítsük össze, és ha szükséges, mert túl száraznak érezzük, adjunk hozzá még egy keveset a tészta főzővizéből. Most fűszerezzük, végül szórjuk meg a parmezánnal.
Egyszerű, de nagyon ízletes és egészséges egytálételt kapunk, amivel bárkit leveszünk a lábáról.
- Előző
- Következő >>