Itt a tél és lassan a síelés időszaka. Sokunknak a télisportok nemcsak a testmozgásról, hanem a gasztronómiáról is szólnak, erre jó példa a híres gőzgombóc, melyet legtöbbször a sípálya melletti melegedőben szoktunk lakomázni. Ám tévhit, hogy ehhez a finomsághoz csak síeléskor lehet hozzájutni. Otthon is elkészíthető ez a nagyon finom edésséget, és a forró, gőzölgő szilvalekváros gombóc az egész családot megmelengetheti egy hideg téli estén. 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 500 ml tej
  • 50 g élesztő
  • 1 mk só
  • 1 ek cukor
  • 7 dkg vaj

Töltelékhez:

  • 1 nagy üveg szilvalekvár
  • 1 ek rum

Krémhez:

  • 600 ml tej
  • 6 tojássárgája
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 4 ek keményítő

Tetejére:

  • 15 dkg frissen darált mák
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:

A kelt tésztát az élesztő felfuttatásával kezdjük. A meglangyosított cukros tejbe belekemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig állni hagyjuk.

A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, a tojássárgákat, és a felfutott élesztőt. Alacsony fokozaton dagasztjuk 10 percig, majd ha már összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. További pár perc dagasztás után konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt kétszeresére kelesztjük a tésztát.

Amíg kel, elkészítjük a krémet, ami egy hígabb puding is lehet, ha nincs időtök főzött krémre. Na de most jöjjön a főzött vaníliasodó! A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a keményítőt, közben a tejet a kikapargatott rúddal felforraljuk, és apránként a tojásos krémhez keverjük, majd mehet vissza a főzőlapra, ahol alacsony fokozaton pár perc alatt besűrítjük.

A gombóc tésztáját megliszezett munkalapon 1 cm vastagr nyújtjuk, és négyzet alakú darabokat vágunk belőle, mindegyik közepére egy nagy evőkanál rummal elkevert házi szilvalekvárhalmot pakolva. A széleit összenyomkodjuk és kész is a gombóc. Letakarva 20 percig hagyjuk pihenni.

Elkészítjük a gőzös fürdővizét. Ha nincs speckó gombócfőző, olyan lyukacsos edényünk,amit egybe lehet tenni egy másik mezeivel, akkor a következőképp járunk el: Egy magas lábasba vizet teszünk, ráfektetünk egy galuska szaggatót és a tetejére jön majd a fedő. A szaggatót megvajazzuk, hogy ne ragadjanak oda a gombócok és az első kettő mehet is a gőzölőbe, fedővel letakarva. A vízforrástól számítva 20 perc alatt el is készül.

A kész gombócot a vanília sodóval bőségesen meglocsoljuk és a tetejére darált mákot vagy diót hintünk.

Forrás: http://suticakes.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.