A birsalma ősi magyar gyümölcs, állítólag elődjeink is már a nyereg alatt puhították. Aki nem figyelne eléggé, most kivételesen nem Rebekáról van szó, hanem a birsalmáról. Azért fennáll némi hasonlóság, különösen, ha az alkalmanként megnyilvánuló savanyú képére gondolok…
Ha a fentieket tisztáztuk, már csak a főzés maradt hátra. 50 deka birsalmát meghámozunk, kockára vágjuk. Egy vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, és egy chilipaprikát apróra vágunk, egy-egy ujjnyi citromhéjjal, gyömbérrel, egy mokkáskanál – erről jut eszembe, igyunk közben egy jó kávét, míg Rebeka fel nem tűnik a folyosó végén – sóval és két evőkanál cukorral ízesítjük. Négy deci erőlevessel és két deci vízzel felöntjük, kis lángon negyven percig főzzük. Mixerrel pépesitjük – a poént átugrom – 1,5 deci tejszínnel dúsítjuk.
Egy gerezd fokhagymát, egy chilipaprikát kevés gyömbért és az újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk és két deka vajjal megfuttatjuk. Négy szelet pirítóst a fűszeres keverékkel megkenünk, háromszögre vágjuk, tálaláskor a forró leves tetejére helyezzük. Óvatosan. Egy óvatlan pillanatban pedig kulcsra zárjuk az ajtót és leoltjuk a villanyt. Kész, lehet fogyasztani.
PEER GIDEON
Kapcsolódó cikkünk: Ételkészítés egy képzeletbeli hölgy társaságában