91 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a modern kori gasztronómia történetének egyik legkiemelkedőbb alakja – jelentette be Lyon korábbi polgármestere, Gérard Collomb, jelenlegi francia belügyminiszter.
Az, hogy ilyen magas rangú politikai vezető tette közzé a hírt, jól mutatja hogy Paul Bocuse-t milyen tisztelet és megbecsülés övezte hazájában.
– Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet – méltatta az elhunyt séfet a miniszter.
Paul Bocuse 1926. február 11-én született, és az egész életét a konyhában, finomabbnál finomabb ételek között töltötte. Alig tízévesen már a tűzhely körül serénykedett, pályája során újraértelmezte és fenekestül felforgatta a gasztronómiát. Egyszerűbb és kalóriaszegényebb ételeket készített, mint az elődei, a nevéhez fűződik a nouvelle cuisine (új konyha) megszületése.
Az első Michelin-csillagát 1958-ban kapta, majd 1962-ben, végül 1965-ben nyerte el szakmája legmagasabb elismerését.
Kitüntették a Franciaország legjobb mestere díjjal is, megkapta a Becsületrend tisztje kitüntetést, 1989-ben pedig az Évszázad Konyhafőnökének választotta a Gault & Millau magazin.
Paul Bocuse nevét viseli az 1987 óta minden évben megrendezett Bocuse d’Or, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye.
A gasztronómiai szakma egy embereként gyászolja a valaha élt legkiválóbb séfet.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Magyarországon hirdetik ki a Michelin-csillagosokat