… szezámmaggal
Azt gondolom, a csirkét a húskedvelő emberek többsége szereti. Általában valamelyik része különösképp kedvenc. Lehet az comb, mell, de lehet akár a szárny is. Nálunk a szárny csak néhány éve vált kedveltté, addig igyekezett mindenki lepasszolni a tányérjáról. Ám amióta kicsit markánsabb ízekkel társítottam, rajongás vette körül.
Most egy finom, ragacsos, mézes, csípős, szezámmagos variációt hoztam.
Ebben a variációban már senki nem bánja, ha a hús tulajdonképpen elenyésző a csontokon. Szerintem is nagyon finom.
Mutatom, hogyan készítem:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 2 evőkanál méz
- 2 dl ketchup
- kevés olaj
- só, bors
- chili paprika
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeit levágjuk. Én a három ízületeset szeretem, ezt a két végénél fogva össze is hajtom, tekerem, gyakorlatilag a szárnyvégét behajtom a másik oldalra. Ezután besózom.
A chilit apróra vágom, elkeverem a mézzel, a ketchuppal és a borssal. Ebbe a mázba beleforgatom a szárnyakat, majd ha van időm, egy órára hűtőbe teszem. Így alaposan átjárja a húst az ízek kavalkádja. (Bevallom, készítettem már pihentetés nélkül is, úgy is finom volt.)
Ezután egy serpenyőt picit kiolajozok, majd közepes hőfokon felhevítem. Amikor az olaj már kellően forró, ráteszem a csirkeszárnyakat a páccal együtt, átforgatom, majd lefedve sütöm kb. 20 percig.
Ezután leveszem a fedőt és további 25 percig sütöm. Ezalatt elpárolog a hús kiengedett leve is. Ekkor már érdemes óvatosan rázogatni, folyamatosan felügyelni, nehogy megégjen.
Ebben a fázisban rászórjuk a szezámmagot, ízlés szerinti mennyiségben. Ezzel együtt átkeverjük. A szezámmag picit meg is pirul az edény szélén, át is puhul kissé, szóval éppen jó lesz!
Akkor jó, ha már a csirkeszárnyak egészen ragacsosak!
Lehet mellé köretet tálalni, főtt rizst, főtt vagy sült burgonyát…de bevallom, nálunk “csupaszon”, magában a legkedveltebb!
Próbáljátok ki!
Forrás: http://izcsiklandozo.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Mi volt előbb: a tyúk, vagy a tojás?