A kávézás szerelmesei már biztosan hallották ezt a kifejezést, és fogyasztottak is ilyen kávéitalt. A speciality kávézás előretörésével több olyan ital is felbukkant az utóbbi években, amelynek létezéséről korábban fogalmunk sem volt.

A Flath White Új-Zélandon nyerte el mostani receptúráját. Kialakulásában nagy szerepe volt Ausztráliának, és Sydney kávézást értő közönségének, amely előszeretettel fogyasztotta. Sikerének titka krémes állagának köszönhető, ami miatt a reggeli remek kísérője.

A Flath White alapja – mint minden kávéitalnak – a jó espresso. Készítik ristrettóból is (koncentráltabb, erősebb espresso), ebben az esetben duplán, mivel a ristretto mennyisége kevesebb 20-25 milliliternél. Az alapkávén kívül nagyon fontos a barista hab (a cappuccino habjánál hígabb, krémesebb tejhab). Ezek aránya 1/3-2/3. A Flath White ennek az aránynak köszönhetően lágy, a könnyed barista hab miatt pedig az aromák intenzitása erőteljesebb, mégsem zavaró. A hozzáadott tej (barista tej) hőfoka 60-65 fokos, ennek jelentősége az édeskés ízek elérése miatt elengedhetetlen. Jellegzetessége a vékony tejhab sapka, amely rendkívül alkalmas latte art készítésére, ezzel az ital játékosságát, szépségét is ki lehet emelni. Hogy könnyebben el tudjuk képzelni, megfogalmazható úgy is, hogy a Flath White a átmenet a cappuccino és a latte között, és mindkettőből csak a legjobb megoldásokat tartalmazza. Az íze természetesen nagyban függ a felhasznált kávétól, annak őrlésétől, de jellemzően intenzív, mint egy laza tejeskávé, viszont a koffeintartalma alacsonyabb egy cappuccinóénál.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.