Risztov Évivel már régóta ismerjük egymást, ezért úgy döntöttem elkészítem az egyik kedvenc desszertjét, ami nem mellesleg, most farsangra éppen aktuálissá is válik. Mondtam neki, hogy én nem szeretem a nagy méretű fánkokat, mert nehéz fogyasztani őket. Ugye mindenkinek ismerős az a helyzet, mikor egy nagyobb fánkra ráharapunk és mindenfelé jön ki a krém és a hab? Éppen ezért – sokkal inkább – a kisebb méretű fánkokra esküszöm. Évi csak annyit mondott: nagymamája is így készíti és ő is, ha kérheti a kisebb méretű fánkokat választaná. Számomra ez egy kihívás, hogy képes vagyok-e, Évi nagymamájával felvenni a versenyt.
Boldog voltam, mikor láttam Évi arcán, hogy ez bizony gyerekkorára emlékeztette.
A kisült és megtöltött fánkokból egy mini tornyot készítettem vagy másnéven croquembouche – t (ejtsd: krokambus), ami a francia esküvők kihagyhatatlan kelléke. A kreációt a maradék karamellszirupból húzott hajszálvékony szálakkal díszítettem.
Nektek melyik fánk a kedvencetek farsangkor?
Hozzávalók:
Tésztához:
- 125 ml tej (min 2,8 %)
- 200 ml víz
- 150 g finomliszt
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- 100 g sózatlan vaj
- 4-5 tojás
Krémhez:
- 5 tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 250 g tej
- 250 g tejszín
- 100 g cukor
- kukoricakeményítő vagy liszt
Karamellhez:
- Cukor
- Víz
Égetett tésztát készítünk. A vizet, a tejet, a cukrot, a csipet sót és a vajat összemelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, akkor hozzáadjuk a lisztet. Tésztává fog összeállni és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha szépen összeállt, akkor egy keverőtálba tesszük és a tojásokat egyesével hozzáadjuk, jól elkeverjük és habzsákba töltjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses funkcióra állítjuk. A habzsákból egy sütőpapírral bélelt tepsire diónyi méretű adagokat nyomunk egymástól 3-5 cm-es távolságra. 200 fokon kb. 10 percig sütjük majd visszavesszük a hőt 160 fokra és további 15 percig szárítjuk.
Közben elkészítjük a krémet. A tejet a tejszínnel a vanília kikapart magjával és héjával, valamint a cukor felével egy lábosban összefőzzük. A tojások sárgáját a cukor másik felével és a keményítővel habosra keverjük egy keverő tálban. A habosra vert tojáshoz adagoljuk a meleg keveréket, úgy, hogy folyamatosan keverjük, figyelve, hogy ne csapódjon ki a tojás.
Az egészet visszaöntjük a lábosba és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük még be nem sűrűsödik. Ez körülbelül 80 foknál valósul meg. Hagyjuk kihűlni és habzsákba kanalazzuk.
Cukorral és a vízzel karamellt készítünk. Nem kevergetjük, hagyjuk szépen egyenletesen a cukrot felolvadni.
A kihűlt fánkokat megtöltjük a krémmel. A karamellbe mártjuk az aljukat és egymásra helyezzük kúp alakban. A karamell fog segíteni nekünk a ragasztásban.
Két fakanalat a konyhapult szélére teszünk a nyelükkel kifelé. A földre sütőpapírt helyezünk és a két fakanál nyelére karamellt csurgatunk egy villa segítségével. Szép szálak fognak keletkezni, amivel a képviselőfánk tornyunkat díszítjük.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Sárgaborsó-dahl Tóth Marcitól Garami Gábornak