Hó és jég, hűs patakok, sötét barlangok és pincék – régen ezeket használták az élelmiszerek hűtéséhez, a húsokat és a halakat pedig sózással vagy füstöléssel tartósították. A hűtőszekrény megjelenése azonban megváltoztatta mindannyiunk életét. Manapság már el sem tudjuk képzelni a mindennapokat hűtő, illetve mélyhűtő nélkül. Az út azonban hosszú és rögös volt az okostelefonnal összeköthető frigóig.
1. Az ősembertől a középkorig
Hihetetlennek tűnik, de már az ősembernek is volt annyi esze, hogy az elejtett állatokat hóval és jéggel takarja be, hogy hűteni, tartósítani tudja. Időszámításunk előtt ezer környékén a kínaiak jégtömböket vágtak, és elsőként a föld alá vitték azokat, mintegy ötszáz évvel később pedig, az egyiptomiak és az indiánok egy hűvös éjszakán arra is rájöttek, ha hideg vízbe teszik cserépedényeiket, annak a tartalma is lehűl.
Az ókori görögök és rómaiak szintén jégvermeket ástak a föld alá, ahol aztán élelmiszereket tárolhattak, a középkorban pedig sorra készültek az épített pincék is. Azok, akiknek nem volt lehetőségük pincében tárolni az élelmiszereiket, mély kutakba engedték le a táplálékot, hogy a hideg víz hosszabb ideig frissen tartsa.
2. Az 1800-as évek
Ugorjunk egy nagyot az időben, és látogassunk el egészen a XVIII. századi Angliáig! A munkások télen összegyűjtötték a jeget, és úgynevezett jégtornyokba szállították, hogy aztán becsomagolják, és a föld alatt hosszú, hosszú ideig tárolhassák gazdáik élelmiszerei mellett. Innentől kezdve rohamosan megindult a jégkereskedelem is a szigetországban, s ezzel párhuzamosan Amerikában is.
1805-ben, az amerikai mérnök, Oliver Evans álmodta meg az első gőzzel működő hűtőgépet, melynek továbbfejlesztett változatát a század közepén a szintén amerikai John Gorrie építette meg. Innentől kezdve pedig nem volt megállás a hűtőszekrények rohamos fejlődésében.
3. A XX. század fejlesztései
Hosszú ideig rendkívül jó megoldásnak számítottak a kompressziós elven működő hűtőgépek, ám ahogy teltek-múltak az évek, egyre nagyobb igény keletkezett a kisebb méretű, egyszerű háztartásokban is alkalmazható hűtőszekrényekre.
Chicagóban gyártották az első elektromos hűtőt, melynek freonnal működő változata 1928-ban került a piacra Thomas Midgley jóvoltából. A forradalmi hűtőközeg lehetővé tette, hogy rohamosan elterjedjen az Egyesült Államok területén és az egész világon. Később aztán persze kiderült, hogy bár az egészségre ártalmatlan, a levegőbe kerülve károsítja az ózonréteget, ezért be is tiltották a freonos hűtőszekrényeket.
4. Az alapkészüléktől az intelligens darabokig
Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket hűtőszekrény nélkül, a fagylalt, a hideg sör és a hosszú időn át frissességüket megőrző ételek, valamint a mirelit kényelmi élelmiszerek mindennapjaink részévé váltak. Ráadásul a hűtőszekrények egyre okosabbak, egyre több funkciót képesek ellátni, miközben tökéletesen illeszkednek a trendi otthonokba, szerves részét képzve a konyhabútoroknak.
Azon túl, hogy praktikus a felosztásuk, energiahatékonyak, a fejlesztéseknek köszönhetően számos segítséget is tudnak nyújtani például a bevásárláshoz vagy az ebédfőzéshez. Egyes okostelefonnal összeköthető darabok listázni tudják a rendelkezésre álló élelmiszereket, ezek felhasználásához pedig egy alkalmazás segítségével receptjavaslatokkal is szolgálnak. Ki tudja, lehet, hogy hamarosan be is vásárolnak helyettünk?
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Ezeket az élelmiszereket hidegre teszi a hűtés