3. Gömbhal – veszélyességi faktor: 10/10

A világ számos országában, köztük az Egyesült Államokban is betiltották a gömbhal kereskedelmi forgalmazását. A halat egy rendkívül pontos japán recept szerint lehet csak elkészíteni úgy, hogy túlélje a kóstoló a találkozást. Ezt a receptet azonban könnyű elrontani, és a gömbhalban található méreganyagok 1200-szor halálosabbak, mint a cianid.

4. Casu marzu, a nyüves sajt – veszélyességi faktor: 10/3
Az olasz sajt inkább undorító, mint halálos veszély, már ha nem számoljuk, hogy az ember abba hal bele, hogy megtudja, a sajtjában élő, nyolcmilliméteres, áttetsző nyüvek mozgolódnak. Egy sajtlégy helyezi a nyers sajtba a petéit, ezzel érlelik a sajtot, a lárvák pedig azért kellenek, hogy egyfelől kellemes (?) szivacsos struktúrát adjanak a sajtnak, emellett pedig kiválasztanak egy fehéres folyadékot is (lagrimá), amely édeskés ízt kölcsönöz neki. Jó étvágyat, ha kóstolnák…

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.